INRIKES

Klimatförnekande SD-topp angriper naturkunskapen i skolan

Faksimil Youtube

LULEÅ Den kommunala naturkunskapsläraren Sven Pettersson fullkomligen slaktar SD-toppen Per Göransson från Luleå. – Vi är seriösa. Vår undervisning bygger på vetenskap – inte på känslor, säger gymnasieläraren Sven Pettersson till SVT Norrbotten.

Sverigedemokraterna är ett parti vars förtroendevalda gång på gång har spridit konspirationsteorier och förnekat vetenskaplig fakta om klimatet. Nu har även SD:s gruppledare i Luleå, Per Göransson, sållat sig till extremisterna. I en interpellation till fullmäktige kräver han ”ordning och reda” i kommunens skolor, detta genom att ifrågasätta skolämnet naturkunskap och rektorernas och lärarnas värdegrund. Enligt SD-politikern leder helt vanlig naturkunskap, där fakta om människans påverkan på klimatet ingår, till ”ångest, oro och skuld” för eleverna. Ett argument som fullkomligen slaktas av gymnasieläraren Sven Pettersson.

– Men jag tycker verkligen att vi står för en bra värdegrund och att vi kan lära eleverna mer om klimatfrågan. Vi jobbar med vetenskap och inte med känslor och vi har ingen annan dagordning. Vi jobbar seriöst med dessa frågor, säger gymnasieläraren Sven Pettersson till SVT Norrbotten.

Förutom att angripa naturkunskapen går SD:s gruppledare även till angrepp mot klimatstrejkande elever. Enligt Göransson är det inte okej att strejka för klimatet.

– Jag tycker att det handlar om klimathysteri. Det är inte okej att gå ut och strejka för klimatet på fredagar, det är ogiltig frånvaro, säger Per Göransson (SD) till SVT Norrbotten.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

Maria Stålnacke
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp