ARBETSLIV

Kommunalordföranden taggad inför avtalsrörelsen: ”Vi är förbannade”

Foto: Arbeiderpartiet

ARBETSLIV Fackjätten Kommunal tänker köra sitt eget race i avtalsrörelsen. Beskedet har lett till en våg av reaktioner bland landets kommunalanställda. ”Kommunal är stora, vi är starka och nu är vi också rätt förbannade.”, säger Kommunalordföranden Tobias Baudin till Aktuellt Fokus.
Kommunal har beslutat att ställa förbundet utanför LO-samordningen i den kommande avtalsrörelsen nästa år. I ett pressmeddelande på TT skriver Kommunal att samordningen med LO inte ens skulle ge några tior extra för kärngrupperna inom skola, vård och omsorg. Att gå med på det vore helt otänkbart enligt förbundsledningen.

Budskapet är kristallklart – yrkesutbildning måste kunna vara lönsamt inom välfärden. Till Aktuellt Fokus säger Kommunals ordförande, Tobias Baudin, att han är taggad och förbannad.

Hur kommer det sig att ni drar fram storsläggan just nu?

– Yrkesutbildning måste få löna sig även i välfärden. Det har vi inte fått stöd för i LO. Därför väljer vi att driva vår egen avtalsrörelse.

Enligt Tobias Baudin ligger Kommunals huvudfokus på medlemmarnas yrkesutveckling och att få till stånd reallöneökningar. Ett besked som hittills har mötts med både hån och fake news-kampanjer från lobbyorganisationen Svenskt Näringsliv. Men vad Svenskt Näringsliv sysslar med bekommer inte Kommunalordföranden.

Lobbyisterna på Svenskt Näringsliv säger sig vilja slopa individgarantin och sänka dagens lägstalöner. Hur ser du på Svenskt Näringslivs hot?

– Det är ingen nyhet att Svenskt Näringsliv vill sänka lägstalönerna, men ett starkt Kommunal med många medlemmar är garanten för att det ej kommer ske.

Hur taggad är du för avtalsrörelsen?

– Väldigt taggad.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

Loan Sundman
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp