INRIKES

Kommunen går plus – politikerna skär ner inom äldrevården

HÖRBY Enligt kommunens årsredovisning går Hörby med flera miljoner i plus – trots det tänker Sverigedemokraterna driva igenom massiva nedskärningar inom äldrevården och hemtjänsten.

Sedan ett år tillbaka är ordföranden för socialnämnden i Hörby kommun, Sverigedemokraternas Mona Ohlin. Till vardags är hon VD-assistent och ekonomiansvarig på ett skånskt företag. Under valrörelsen 2018 ägnade hon en stor del av sin tid åt att övertyga just äldre personer till att lägga sin röst på SD. Nu belönar hon Sverigedemokraternas väljare genom att skära ner inom äldrevården och hemtjänsten.

Miljonbesparingar

Den nykonservativa kommunstyrelsen har precis klubbat igenom massiva nedskärningar inom äldrevården och det allmänna. Nedskärningarna i Hörbys äldrevård innebär bland annat att äldre med särskilda behov bara kommer få hjälp att städa och sköta om hemmet var tredje vecka. Sverigedemokraternas Mona Ohlin försvarar det aktuella beslutet.

– Tanken är att personalen ska ägna sig åt människorna som behöver hjälp istället för att städa, säger Ohlin till Lokaltidningen Hörby.

Nedskärningen har mött hård kritik från framförallt personalen inom hemtjänsten som tycker att Sverigedemokraternas prioriteringar slår fel. Vid en närmare titt på Hörby kommuns ekonomi så framgår det att nedskärningarna är ekonomiskt onödiga – kommunen går nämligen ekonomiskt plus. 2017 innebar ett överskott på 17,4 miljoner. 2018 landade överskottet på 8 miljoner.

Kapitaliserar på äldrefrågor

Mona Ohlin vräker ut sig i Skånska Dagbladet.

Mona Ohlin har kapitaliserat på äldrefrågor sedan länge. Tidigare i år publicerade den borgerliga tidningen SKD ett reportage om henne som bar rubriken ”Hennes hjärta klappar för äldre”.

– Jag vill att gamla i kommunen ska känna att de trivs och är delaktiga. De ska bli behandlade med den respekt de förtjänar, och känna att de är trygga och inte behöver vara oroliga, berättade Olin för SKD.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! ✌

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp