INRIKES

Kommunen om våldtäktsmannen som jobbar på HVB-hemmet: “vi är inte ansvariga för personalen”

INRIKES| På ett HVB-hem för ensamkommand flyktingpojkar i Mellanskåne jobbar två män dömda för narkotikabrott och en dömd för våldtäkt. Men kommunen som är huvudman för boendet struntar i de boendes oroliga röster.

När SVT Nyheter Skåne gjorde en granskning av de anställda visade det sig att de anställda var dömda senast 2014 och 2015. Den våldtäktsdömde hade en dom från 2009 där han tillsammans med en annan man ska ha låst in en kvinna på en toalett och våldtagit henne. Våldtäktsmannen och hans medlöpare fick två år och tre månader i fängelse.

Kommunen ska vara huvudman för HVB-hemmet som det gäller. Det har tidigare anmälts för missförhållanden, men det enda kommunen socialchef säger är att “vi är inte ansvariga för personalen”. Efter att SVTs granskning blev upptryckt i ansiktet på socialchefen skulle de ordna med HVB-hemmets ledning så att de anställda det gällde inte skulle få jobba kvar.

Det är anmärkningsvärt att när det titt som tätt oroas över hur ensamkommande flyktingbarn utför “kriminella handlingar” så låter vi dem ändå bo och tas hand om av kriminella.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp