INRIKES

Kommunister patrullerar gatorna efter överfallsvåldtäkter i Malmö

MALMÖ Efter den senaste tidens gruppvåldtäkter i Malmö har kommunister börjat patrullera gatorna. Till Aktuellt Fokus säger initiativtagaren Nils Littorin att våldtäktsmännen ska bort.

Polisen har fått skarp kritik från flera håll när det gäller hanteringen av gruppvåldtäkten i Malmö. Polisen har bland annat uppmanat kvinnor att hålla sig hemma och inte gå ut på kvällar och nätter. Det var en uppmaning som fick bland annat Leif GW Persson att ryta ifrån mot polisens attityd gentemot Malmöborna.
– Det handlar om sunt förnuft. Vi varnar inte för att vistas ute men man ska tänka sig för och kanske inte gå ensam sent på natten utan i stället gå med andra eller ta taxi. Det drabbar tusentals kvinnor mitt i julhelgerna. Ska de sitta inne och kura då? I helvete heller, sa han till SVT Nyheter Skåne.

Natten mellan fredag och lördag anordnade Kommunistiska Partiet i Malmö nattvandring i de områden där våldtäkter har ägt rum. Med kort tids varsel slöt ett tjugotal personer upp på patrulleringen. Enligt initiativtagaren Nils Littorin gick allt lugnt till.

Många Malmöbor uppges vara glada över att människor börjar ta tag i tryggheten i staden. Precis som GW Persson har även Nils Littorin reagerat på Skånepolisens attityd mot kvinnor.
– Det är våldtäktsmännen som ska bort, inte kvinnorna som ska hålla sig hemma, säger han till Aktuellt Fokus.

Varför har ni Malmökommunister börjat patrullera gatorna?
– Det har kommit till en punkt när vi inte står ut längre. Tre grova våldtäkter på kort tid. Rättsväsendet fungerar mycket dåligt för våldtagna kvinnor, det visar målet i Fittja. Vanliga människor måste reagera och hålla våra bostadsområden trygga.

Hur har allmänheten reagerat?
– Folk i Malmö blir glada av att någon gör nåt konkret. Inte bara prat med Kommunisterna, är en vanlig kommentar.

Kommer ni fortsätta med den här typen av verksamhet?
– Ja, självklart. Tryggheten är en jätteviktig fråga för oss, säger Nils Littorin.

 

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp