INRIKES

Korrupt KDU-kassör riskerar sex års fängelse

Foto: Per Pettersson

GÖTEBORG Närmare en halv miljon kronor försvann från Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU. Pengarna landade sedan hos den nykonservativa kassören. Först när en ny kassör tog över uppdraget uppdagades fifflet. Nu åtalas den före detta KDU-kassören för grov trolöshet mot huvudman.

Det var i samband med att den gamla kassören lämnade sitt uppdrag 2018 som ungdomsförbundet upptäckte att det saknades stora summor pengar.

– Vi är naturligtvis väldigt besvikna över att vårt distrikt i Västsverige misstänks ha utsatts för brott. Det är något som vi ser väldigt allvarligt på och därför har vi valt att polisanmäla det hela, sa KDU:s generalsekreterare Fredrik Bergström till Aftonbladet vid tillfället.

Under förundersökningen stod det klart att nästan en halv miljon kronor hade fifflats bort.

För att åklagaren ska rubricera brott som grovt krävs det att gärningsmannen har ljugit och vilselett med falsk bokföring, handlingar eller som det heter på juridiksvenska: “tillfogat huvudmannen betydande skada”. Ett brott som normalt sätt innebär fängelsestraff. Lägsta straffet i straffskalan för grov trolöshet mot huvudman är nämligen minst sex månader och högst sex år i fängelse.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! ✌

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp