UTRIKES

Krafttag väntas – finska vänsterregeringen ska utrota hemlösheten

Bild: Brawoliner

HEMLÖSHETEN   Finland är på god väg att helt göra sig av med hemlösheten, som resultat av ett bostadspolitiskt program som gick av stapeln för tolv år sedan. Enligt uppföljningsrapporter har succén varit stor. 

Under det senaste decenniet har Finland gått från att vara ett land där tältläger mitt i storstäderna var en vanlig syn – till att vara i närheten av att totalt utrota hemlösheten. Detta är resultatet av Finlands nationella bostadsstrategi, Bostad först, som introducerades 2008. Programmet går ut på att skapa sociala bostäder för hemlösa, utan att detta är förenat med krav på motprestationer, som drogfrihet och arbete.

En framgångsrik politik

I vanligaste fall går länders politik för att tackla hemlöshet ut på att den hemlöse först ska skaffa sig ett jobb, bli drogfri, och ta tag i diverse personliga problem innan de har rätt att få hjälp med att skaffa bostad. I Finland har man vänt upp och ned på denna process, genom att tillhandahålla sociala bostäder åt hemlösa utan att ställa krav. Detta har visat sig vara ett enormt framgångsrikt koncept, då de flesta arbetsgivare oftast kräver att man har en fast adress redan när man söker jobb. På tio år har detta program skapat bostäder för över 4.600 personer, och fyra av fem hemlösa beräknas kunna bo kvar i sin nya bostad. De som ännu inte kunnat få en bostad har kunnat husera i sovsalar för att slippa sova på gatan. Finland har således kunnat spara in på 150.000 kronor per hemlös person, då kostnaden för sociala bostäder har visat sig understiga prislappen på polisinsatser, sjukvårdskostnader, rättegångar och andra utgifter som hemlösheten för med sig.

Ensamma om minskad hemlöshet

Sedan programmet introducerades har hemlösheten i Finland minskat med 35 %, och antalet bostäder som har byggts uppgår till 3500, trots att bara 2500 stycken var planerade från början. Med andra ord är Finland i dagsläget det enda landet i EU där hemlösheten successivt minskar. Istället för att förlita sig på den privata bostadsmarknaden har finska staten lagt fram egna åtgärder, stöttat kommuner och gett fördelaktiga lån till bostadsbyggande organisationer. Man har även kunnat konstatera att hemlösas deltagande i sociala åtgärder och behandlingsprogram har ökat, tvärtemot vad programmets kritiker menade skulle hända.

– Det stod klart för allihopa att det gamla systemet inte fungerade; det krävdes radikal förändring, säger Juha Kaakinen, direktör på Y-Foundation, till Scoop.me. Y-Foundation är en icke-statlig organisation som bygger sociala bostäder med hjälp av subventionerade lån från finska staten.

– Vi behövde göra oss av med alla härbärgen och korttidsvandrarhem som vi fortfarande hade på den tiden. Dom hade funnits länge i Finland, men alla kunde se att dom inte lyckades hjälpa människor ut ur hemlöshet. Vi valde då att omvärdera våra antaganden.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

Emil Tholander
emil.tholander@aktuelltfokus.se

Upp