INRIKES

Kriminell gallerist och rasistisk klottrare möttes av motdemonstranter

nopegida INRIKES| På måndagskvällen den 2 februari anordnade den internationella nazistiska organisationen Pegida (Patriotiska Européer mot Islamisering av Västvärlden) en manifestation på Lilla torget i Linköping.

Organisationens andra manifestation i Sverige samlade fyra stycken deltagare, alla representanter för Pegida, samt enligt många källor tio anhängare, som dock inte syntes till vid den tillståndsgivna platsen. En av de fyra Pegida-anhängarna var nazistveteranen Vera Oredsson, som under 30-talet var med i det tyska nazistpartiets kvinnliga motsvarighet till Hitlerjugend. På platsen hade även 400 motdemonstranter samlats med banderoller, flaggor och ballonger.

Pegida-representanterna hördes dåligt, även när motdemonstranterna endast samtalade med varandra i normal ton. Om demonstranterna hade något annat budskap än det som stod på deras banderoll,“Islam = Fascism”, är oklart. De inledde sin manifestation med att ifrågasätta motdemonstranternas närvaro. Något mer än detta tycktes de inte ägna sig åt under hela manifestationens gång. Bland annat så påstods det att man försvarade religiöst motiverad terrorism om man inte höll med dem. Vid ett tillfälle syntes en Pegida-representant närma sig en grupp motdemonstranter för att fotografera.

nopegida1
Polis på plats gick vid flera tillfällen in i motdemonstrationen för att dra ut vissa individer som ropade slagord. Något syfte med detta gavs aldrig, individerna var enligt uppgift inte misstänkta för brott eller störning. De släpptes även kort därefter. Motdemonstrationen vidhöll en hög ljudnivå under hela manifestationen.
– Vi har en situation där vi har Sverigedemokraterna som är landets tredje största parti som beskriver islam som ett hot och därmed också muslimerna som några som inte får plats i det här samhället och då är det ju ganska svårt att konkurrera som med det för en liten organisation som Pegida. Kort sagt, i Sverige ägs den här frågan av Sverigedemokraterna, säger Expos chefredaktör Daniel Poohl till P4 Östergötland.

Samtidigt pågick en separat manifestation på Stora torget. Tankesmedjan Brunnen och Linköping Tillsammans samlade 200 personer under parollen “Ett tryggt Linköping för alla”. Det hölls tal och bjöds på kaffe. Folk som inte ville gå på motdemonstrationen kunde istället finna sig här.

– Ja, det är klart att man blir skärrad och rädd. De drar in våldsvänstern och AFA. De har ingen heder i kroppen de där antidemokraterna, säger Pegida-anhängaren Patrik Trubka, även känd som “Putte Flash”, till Corren.
Pegidas manifestation varade i cirka en halvtimme, varav ungefär tio minuter ägnades åt tal. Efter demonstrationen kvarhölls en motdemonstrant av en civil polispatrull. Syftet med det tillfälliga frihetsberövandet ska ha varit att motdemonstranten yttrade sig negativt om Polismyndigheten. Personen, som aldrig var misstänkt för något brott, släpptes kort därefter.

– Det var en lyckad motdemonstration denna gång kände jag. Det hela var väldigt folkligt och det var god stämning. Polisen försökte få vår demonstration att vara tyst när Pegida-folket pratade, men de verkade inte lyckas, säger en motdemonstrant, som ej vill nämnas vid namn, till Aktuellt Fokus.

Fotnot:
(1) Den socialistiska organisationen Antifascistiska Aktion (AFA) har ingen lokalavdelning i Linköping.

(2) Vera Oredsson har under sin livstid varit mycket aktiv i nazistiska Nordiska Rikspartiet, bl.a. som ordförande. Hennes far var soldat i SA, nazistpartiets paramilitära organisation och Adolf Hitlers mest lojala förband. Hon är idag medlem i nazistiska Svenskarnas Parti och har täta kontakter med nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

Emil Tholander
emil.tholander@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp