INRIKES

Kuppledaren ger militären rätt att döda civila

Faksimil Twitter

STATSKUPPEN I BOLIVIA  I fredags utförde polis och militär en massaker mot ursprungsbefolkningen i Bolivia. Istället för att straffa poliserna belönar kuppregimen dem med åtalsfrihet.

Istället för att fördöma massakern på urfolksdemonstrationen har Bolivias kuppregering utfärdat ett dekret som befriar poliser från allt ansvar när de förtrycker oppositionella.

”Försvarspersonal som deltar i operationer för att återställa lag och ordning kommer undantas från principen om straffbarhet när, i enlighet med deras konstitutionella funktion, de agerar i legitimt försvar av staten, om nödvändigt”, står det i dekretet.

I praktiken innebär dekretet att polis och militär ges rätten att döda civila anhängare av det socialistiska MAS-partiet utan risk för repressalier.

Fick 4 procent i valet

Det var i tisdags, svensk tid, som Jeanine Anez utropade sig till Bolivias nya president. Två tredjedelar av parlamentet fanns inte på plats. Representanter för Evo Morales parti MAS vågade inte närvara på grund av risken för att gripas av polisen. Därmed stred utnämningen av Anez mot Bolivias konstitution. Den lilla högerminoriteten röstade ändå igenom Anez som Bolvias “president” och hon tågade iväg till presidentpalatset bärandes på en stor bibel. Under helgen offentliggjorde Bolivias kuppregering att de från och med idag måndag kommer inleda arresteringen av politiker från Evo Morales MAS-parti.

Före tisdagens utnämning var det nästan ingen som kände till Jeanine Anez. Hennes högerparti MDS fick bara 4 procent av rösterna.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp