UTRIKES

Kurder tänker döma västerländska IS-terrorister

UTRIKES Kurderna i norra Syrien tänker börja utreda tillfångatagna IS-anhängare och ställa dem inför rätta på plats i Syrien. Kurderna har tröttnat på att västvärlden inte tar något ansvar för sina egna medborgare som anslutit sig till terrorsekten.

Sedan SDF befriade det sista IS-ockuperade området i Syrien för ett år sedan har de haft tusentals IS-anhängare fängslade i fångläger. Den autonoma administrationen av norra och östra Syrien, NES som kontrollerar fånglägerna har försökt få hjälp från internationellt håll men få länder har visat något intresse. Över 50 olika länder har sina medborgare fängslade i fånglägerna och det är få länder som accepterat att ta hem några av dessa IS-terrorister för att ställa dem inför rätta.

NES meddelar nu att de tröttnat på omvärldens passivitet och kommer börja att ställa IS-anhängarna inför rätta. NES hoppas fortfarande på internationella domstolar för de värsta IS-terroristerna. De hoppas också på stöd från omvärlden då de inte har kapaciteten att ta hand om det stora antalet terrorister. NES kommer inte införa dödsstraff utan kommer utdela livstids fängelse som det hårdaste straffet.

Från Sverige beräknas runt 300 personer rest ner för att ansluta sig till terrorsekten. Uppemot hälften beräknas ha återvänt, ett 50-tal har dödats i strider och resten finns kvar i regionen enligt Försvarshögskolan. En fjärdedel av de som reste ner var kvinnor.

Uppemot 50 svenska barn beräknas finnas i fånglägerna i Syrien. Sedan tidigare har regeringen meddelat att de planerar att ta hem barnen. I nuläget har sju föräldralösa barn blivit hemtagna till Sverige.

Att ta hem barnen har visat sig vara svårt då föräldrarna inte velat lämna ifrån sig dem. Flera barn har också gömts undan i fånglägerna för att undvika att de ska bli hemskickade. Istället för att ta hem föräldrarna har regeringen velat att de ska dömas på plats eller genom en internationell domstol.

Flera länder som Danmark, Tyskland och England har valt att införa nya lagar som upphävt medborgarskapet för de som anslutit sig till IS och haft dubbla medborgarskap. I Sverige har något upphävande av medborgarskap inte varit aktuellt.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Upp