INRIKES

Kvinnohatande abortmotståndare stötte på motstånd i Borlänge

BORLÄNGE| Under onsdagen intog Människorätt för ofödda (MRO) Sveatorget i Borlänge med lastbilar och banderoller med bilder på aborterade foster och fosterdelar.
MRO är en del av Kristna värdepartiet som driver en högerkonservativ politik och vill totalförbjuda alla aborter, även om kvinnan har utsatts för våldtäkt.

I partiprogrammet står det:
“Som en följd av detta vill vi också se förbud mot abortiva preventivmedel och alla former av förstörande av mänskliga zygoter, embryon och foster som exempelvis i IVF-behandlingar. Det är endast i de extremt sällsynta fall då graviditeten hotar kvinnans fysiska liv som det är moraliskt acceptabelt att avbryta graviditeten. Också i sådana dilemman skall allt göras för att även den ofödda människan ska överleva. ”

Att MRO är en del av Kristna värdepartiet är ingenting man vill skylta med utåt, utan man saluför sig som politiskt oberoende. Detta trots att Mats Selander, som tillhör Pingstkyrkans församling, är grundare av både MRO och partiet. Selander är lärare på CredoAkademin, en bibelskola som sysslar med utbildning, förlagsverksamhet, föreläsningar och opinionsbildning. Tidningen Expo har beskrivit Kristna värdepartiet som homofobiskt och muslimhatande.

MRO-aktivister

Högerkonservativa MRO-aktivister

En av talespersonerna för MRO är Nasrin Sjögren, en kvinna med rötterna i djurrätts- och vänsterkretsar runt sekelskiftet. Hon kom i kontakt med Mats Selander och blev abortmotståndare 2006 och med honom grundade hon MRO, tidningen Morgonbladet och partiet Kristna värderingar. Hon har nu lämnat partiet och är sedan juni i år medlem i Sverigedemokraterna. Hon har varit krönikör på Världen Idag, Dagen och den kristna ungdomstidningen Ikon. 2015 blev hon krönikör på SD:s Samtiden. Nasrin är gift med den före detta AFA-aktivisten Viktor Sjögren som var delaktig både i Göteborgskravallerna och vid okupationen av DN 1994.

Högerkonservativa MRO mötte på motstånd i Borlänge
MRO har under sommaren hållit manifestationer i Uppsala och Gävle och har kritiserats av många. Att genom filmer och bilder på döda foster få kvinnor att ge upp sin rätt till egna val ses av de flesta som osmakligt och stötande.

Ivan från We are Dalarna i debatt med Mats Selander.

Ivan från We are Dalarna i debatt med Mats Selander grundare av MRO/Kristna värdepartiet.

Idag i Borlänge möttes MRO av det humanistiska nätverket We are Dalarna, som ämnade bjuda in MRO till en diskussion om vad abort är. Aktuellt Fokus talade med Ivan Midjich från We are Dalarna, strax före demonstrationen, om hur de tänkte bemöta MROs närvaro i Borlänge.

– Vi tänker bemöta dem med argument och bjuda in dem att diskutera sina hjärtefrågor med oss, säger Ivan och tillägger att om MRO inte vill diskutera så kommer We are Dalarna informera om aborträtten för de som är på torget. Vi tänker även varna familjer med barn att det förekommer skrämmande bilder på torget.

Jag frågar Ivan om han ser MRO som en del av den ökade högerextremismen/konservatismen?

– Ja, absolut, dessa tankar om abortmotstånd ökar när konservatismen ökar, det är en naturlig följd av polariseringen.

Ivan Midjich tror inte att MRO/Kristna värdepartiet kan hota aborträtten i Sverige men att de utgör ett hot mot enskilda individer. Deras propaganda riskerar att påverka läkare och sjukvårdspersonal vilket kan drabba enskilda abortsökande kvinnor negativt. Ivan är noga med att påpeka att fria aborträtten i Sverige har 40 år på nacken och att vi inte vill tillbaka till 1960-talet då kvinnor tvingades åka till Polen för att få en säker abort.

– Vi ska inte tillbaka till strumpstickorna och klädhängarnas tid igen, säger Ivan.

När vi talas vid efter manifestationen berättar Ivan Midjich att det hade varit en bra motdemonstration. Omkring 100 personer tog debatten med de 3 männen och två kvinnorna från MRO. Det enda som inträffade var att en förbipasserande kastade ett ägg mot en av MRO:s banderoller. Ivan berättar även att det på torget fanns minst tre stycken medlemmar ur Nordiska motståndsrörelsen, men att dessa höll sig i bakgrunden. Antingen på grund av det stora antalet motdemonstranter eller polisens närvaro. Att NMR skulle vara närvarande var förväntat då deras folkvalde representant i kommunfullmäktige i Borlänge, Pär Sjögren, är en aktiv abortmotståndare.

Direkt efter MROs demo hölls en manifestation på torget för de barn som just nu möter döden i kriget i Mellanöstern. Ivan Midjich försökte förmå abortmotståndarna att stanna kvar under denna, men de valde att lämna. Att levande barn dör i krig är inget Människorätt för ofödda bryr sig om konstaterar Ivan.

DT.se liverapporterade från demonstrationen under dagen.

Loan Sundman
loan.sundman@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp