Kontakta oss

UTRIKES

Läkare utan gränser kritiserar EU och Turkiets behandling av flyktingar

Publicerat

den

EU| Läkare utan gränser kommer inte att ta emot mer pengar från EU eller EU-länder, i protest mot unionens flyktingpolitik. EU betalningar och samarbete med Turkiet kritiseras också.

Läkare utan gränser kommer inte att ta emot mer pengar från EU eller EU-länder, i protest mot unionens flyktingpolitik. Det meddelar organisationen i ett pressmeddelande.

Läkare utan gränser beskyller även EU för att använda humanitärt bistånd för att hålla flyktingar borta. Även samarbetet och ekonomiska betalningen till Turkiet kritiseras hårt av hjälporganisationen. Turkiets gräns- och kustbevakning har fått mycket kritik för misshandel av flyktingar. Turkiet har vi upprepade tillfällen använder våld för att skrämma flyende människor att vända om när människor försöker sätta sig i säkerhet från kriget.

”I många månader har Läkare utan gränser kritiserat EU:s misslyckade flyktingpolitik som allt mer kommit att handla om avskräckning i stället för att ge människor den hjälp och det skydd de behöver”, säger organisationens internationella generalsekreterare Jerome Oberreit i pressmeddelandet.

Särskilt flyktingöverenskommelsen mellan EU och Turkiet nämns som en anledning till beslutet. Det har ”totalt urholkat själva begreppet flykting och dess innebörd om skydd”, skriver Läkare utan gränser.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons