Kontakta oss

ARBETSLIV

Lärarstrejk mot nyliberala reformer och privatiseringar i Chiapas

Publicerat

den

OAXACA/CHIAPAS| En lärarstrejk i den mexikanska delstaten Oaxaca har lett till kravaller och sammanstötningar med poliser. Efter att polisen slagit till är det flera personer som har dödats eller försvunnit.

I Oaxaca i Mexiko pågår det en strejk som startade med att lärare gick ut i strejk. Strejken startade med att presidenten skrev ett avtal med OECD. Med avtalet infördes nyliberala reformer och privatiseringar inom skolväsendet. Sedan reformerna tagit fart 2013 har det växt fram olika strejker och protester från lärare. En av reformerna innebär att lärarna får lön efter deras elevers prestationer. Enligt lärarna leder den reformen till ökade klassklyftor. I fattigare områden är betygen lägre och med en lön baserad på elevernas prestation kommer det att leda till att kompetenta lärare kommer arbetare i rikare områden där eleverna presterar bättre.
I mitten av maj gick lärarfacket CNTE ut i strejk runtom i landet. De två områdena där strejkerna varit kraftigast är Chiapas och Oaxaca. Regeringen har sedan starten försökt upplösa strejkerna med hjälp av polisen utan att lyckas.

13445264_10210151951298266_6907614895578765496_n
Polisvåldet har tagit flera liv
För att hindra fler poliser att ta sig till oaxaca byggdes det upp flera barrikader vid motorvägarna. Vid Nochixtlán satte barrikaden stopp i trafiken från och med 12 juni.

I söndags valde polisen att gå in hårt för att ta bort barrikaderna. Efter sammanstötningarna med polisen i Nochixtlán har 8 personer bekräftats avlidit och ett tjugotal personer är spårlöst försvunna.
En annan blockad vid Hacienda Blanca står kvar efter att polisen försökt bryta den. Polisen valde att försöka köra in med en buss genom blockaden men de protesterande lyckades stoppa bussen och tända eld på polisutrustningen som fanns i bussen.

Poliser har flugits in över hela landet för att sätta stopp på strejken i Oaxaca. Efter att invånare barrikaderat staden och poliserna valt att belägra dem. För att trötta ut invånarna stänger de av vatten och el i flera av kvarteren.

Oaxaca har en lång historia av civil olydnad
I maj 2006 gick lärarna traditionsenligt ut strejk för höjda löner och mer pengar till skolorna. De hade då gått ut i strejk varje maj i 25 år. Protesterna brukade sluta med att lärarna och skolorna fick mer pengar men 2006 gick det ett steg längre.

De strejkande lärararna hade krävt den sittande guvernörens avgång och ockuperat flera byggnader. 14 juni skickade guvernören tusentals poliser vilket ledde till att hundratals personer blev skadade.
Folket blev rasande och gick samman. Fackförbund, föreningar, kooperativ och vanligt folk slöt samman i ”Asamblea Popular de los Pueblos de Oaxaca” (APPO), Folkförsamlingen för folken i Oaxaca. Appo ockuperade staden och förklade sig självständiga från den rådande makten under mantrat ”Ingen ledare kommer att lösa våra problem.”
Självständigheten varade till november samma år då polisen återtog makten. Under perioden hade APPO lyckas få den sittande guvernören att fly, tagit över alla lokala mediekanaler och byggt en alternativ infrastruktur

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons