INRIKES

LIVE: Inga nazister i Göteborg!

LIVEUPPDATERING I detta inlägg kommer vi på Aktuellt Fokus uppdatera under dagens manifestationer och demonstrationer med start 09:30. Nya inlägg kommer först.

18:00 Nu tackar vi på Aktuellt Fokus för oss. Vi fortsätter bevaka Göteborg under kvällen, men liverapporteringen är nu avslutad. Ta hand om er, ni som stannar i Göteborg ikväll! Västtrafik rapporterar att trafiken nu kommer gå som vanligt. Ingen har skadats allvarligt under dagen. Totalt har 32 personer gripits och 21 personer har omhändertagits, skriver polisen på sin hemsida. Dessa uppgifter kan komma att ändras skriver polisen.

17:58 NMR:s Pär Öberg förklarar som avslutande ord att de aldrig mer kommer att söka polistillstånd för en demo. Dyster stämning bland dem.

17:37 NMR orkar inte ens skrika slagord längre. De marscherar tysta på bakgator.

17:21 Personerna som befann sig i PL24-området vid Fabriksgatan-Örgrytemotet har nu lämnat platsen. PL24-området upphävs och polisen tar bort avspärrningarna, skriver polisen på sin webb.

17:16-17:20 NMR marscherar med poliseskort och skanderar “Erik Nord, folkförrädare”, “Dan Eliasson folkförrädare” och “Nationalsocialism folkgemenskap”.

17:07 Antirasisterna på plats vinkar av NMR när de ger sig av mot Mölndal. Polisen har, enligt NMR, beordrat dem att ta av maskering. De får skrika slagord, och går som i en demonstration.

17:04 Polisen säger till SVT NMR ska tillbaka till utgångsplatsen (ICA Mölndal) och har bussar förberedda om de inte vill gå. Förhandling pågår.

17:04 Polisen kommer fortsatt hålla koll på antirasister och nazister. Polisen utesluter inte att fler kommer att gripas i efterhand, när de går igenom filmbevisning från dagen. Den man som skadats i huvudet tidigare under dagen skadadesav en batong, men är i övrigt vid god hälsa.

16:48 Polisens avspärrningar i centrala Göteborg är nu helt borttagna, förutom vid PL24-området vid Fabriksgatan och Örgrytemotet.

16:42 Polisen rapporterar nu på sin webbplats att det varit ytterligare ett våldsamt upplopp och att en person skadats och förts till sjukhus med ambulans. Sannolikt handlar det om oroligheterna i samband med att NMR gick till attack mot journalister och polis. Sammanlagt tre personer skadade under dagen, alltså.

16:32 Under dagen har polisen hittills gripit 29 personer och omhändertagit 21 personer. 1 personer har omhändertagits för ordningsstörning eller brott mot utlänningslagen. De 21 är inte misstänkta för brott, men har förts bort från platsen, säger polisens presstjänst.

Aftonbladet rapporterar att NMR betett sig hotfullt mot journalister i samband med att de skulle inleda sin allsång. Polisens senaste ingripande ska tom ha skett pga att NMR agerat hotfult mot journalister som ville dokumentera allsången:

16:21 Antirasisterna skanderar “Nassarna i bussarna och bussarna i ån”. De är fortsatt många många fler än nazistsektens medlemmar.

16:20 Aftonbladet rapporterar att NMR ger sig på journalister med sina sköldar, för att få bort dem från platsen. Nazisterna attackerar även polisen.

16:15 Polisen beslagtar fanor och plakat som NMR har använt som tillhyggen. NMR är missnöjda med dagen.

16:12 NMR använder fanorna som lansar bakom sköldarna mot polisen. Skriker “framåt” men pressas bakåt. Konfrontationer igen mellan NMR och polis. Polisen försöker pressa bak dem. Till allsång. NMR skanderar “folkförrädare” i kör åt polisen. Står ihoppressade. Kravallpolis slår ring runt dem.

16:08 Ytterligare sju personer gripna, sammanlagt alltså 29 personer (minus den släppte minderårige). NMR kör allsång tills deras ledare Simon Lindberg, som omtalas som “politisk fånge”, släpps.

16:01 NMR klarade alltså inte ens att ta sig från parkeringen till samlingsplatsen.

15:57 Polisen uppdaterar webben med detta: “Tillståndet för NMR:s tillståndsgivna allmänna sammankomst, enligt kammarrättens beslut, löpte ut kl. 15.00. De som hade för avsikt att delta i sammankomsten tog sig inte till den beslutade samlingsplatsen vid Sten Sturegatan utan deltagarna stannade vid Fabriksgatan-Örgrytevägen. I samband med våldsamt upplopp på platsen greps 23 misstänkta, varav en försattes på fri fot då personen är under 15 år.”

15:56 Personer som befann sig på Örgrytevägen misstänks ha deltagit i våldsamt upplopp, i höjd med Lisebergs huvudentré. Uppgifter om stenkastning och så kallade bangers. Ingen människa ska ha kommit till skada. Det rapporterar polisen på sin webbplats.

15:53 Polisen låter enligt SVT NMR hållas på grund av att förseningen anses ha orsakats av motdemonstranter.

15:51 Nazisterna kommer att bussas till sina bilar som står parkerade nära Lisebergs södra entré i Mölndal, rapporterar Aftonbladet.

15:50 Personer som var inblandade i oroligheterna utanför Lisebergs huvudentré misstänks för våldsamt upplopp, skriver polisen på sin webbplats.

15:46 Vid Ica Focus är stämningen fortsatt god och allt är lugnt. Tusentals antifascister blockar fredligt NMRs chanser att börja marschera i det fall folk avviker från platsen. Håll ställningen och stanna kvar tills NMR är bortbussade, manar GAF på Twitter.

15:41 NMR:s Öberg upprepar att de tänker stå kvar till deras ledare är släppt.

15:38 I samband med att det avgränsade området utökades förflyttade sig ett antal personer till andra sidan Mölndalsån, uppger polisen.

15:33 Polisens presstalesperson Peter Adlersson säger till TT om NMR:s demonstration:
– Deras tillstånd gick ut nu vid 15 så skulle de gå vidare nu skulle det bli ett brott mot ordningslagen. Men de står fortfarande kvar på samma plats och det är avspärrat runt dem. Samtidigt har vi motat bort motdemonstranterna och i och med det kastades stenar. Men vi var tvungna att göra det för att kunna jobba i lugn och ro med NMR-demonstranterna, säger Adlersson.

15:30 Enligt uppgift försöker polisen gripa folk runt Liseberg.

15:26 NMR ställer upp för avmarsch. De är kvar vid Fabriksgatan.

15:21 Vittnen säger att nazisterna gråter. Två som förts till sjukhus, varav en den polis som skadats lindrigt vid nazisternas första rusning.

15:20 Nazisterna står fortfarande och håller tal. Tillståndet gick ut för 20 minuter sen. NMR kräver att Simon Lindberg släpps och de inte kommer röra sig innan dess.

15:13 Polisen förbereder för att antingen bussa bort NMR eller möjligtvis låta dem gå tillbaka till sina bilar vid Ica Focus. Polisen kommer med piketer förbi Liseberg/Korsgatan och gör utfall mot antirasister.

15:03 Vid Liseberg: Polisen gör chock mot motdemonstranterna. Tumult utbryter. Några kastar sten och knallskott samt rökbomber.

15:00 Nu är NMRs demotillstånd slut. Det blev ingen marsch och inga tal för deras del – den massiva uppslutningen av folk har tydligt visat vad Göteborg har att säga om nazister i stan.

14:57 Motdemonstranter kastar sten och rusar mot polisen, skriver Aftonbladet. Situationen lugnar sig snabbt. NMR:s talesperson Pär Öberg säger nu i ett tal att organisationen kommer att stanna kvar på platsen till de gripna anhängarna släpps.

14:55

14:52 NMR anger att de efter tal ska marschera tillbaka till parkeringen de kom ifrån. NMR-toppen Pär Öberg talar via två megafoner: “vi får inte rigga våra högtalare. Vi är omringade av polisen”

14:49 Polisen pressar motdemonstranter över bron. De pressar på för fort, folk får svårt att gå, blir stressade och upprörda. Det blir som en flaskhals och motdemonstranter pressas mot brons kanter, rapporterar Aktuellt Fokus utsända på plats.

Samtidigt: GP gick ut nyss med att till och med NMRs egna video bevisar att det inte var motdemonstranterna som startade bråket tidigare, trots medias rapportering att det var just motdemonstranternas fel att NMR blev aggressiva och våldsamma.

14:43 NMR har börjat hålla tal inne på det insäckade området på Fabriksgatan.

14:38 Nu tar polisen även ner avspärrningarna vid Gamla Ullevi. Det blir inga tal för NMR idag, vars demonstrationstillstånd bara varar 19 minuter till. Polisen har ännu inte gått ut med någon siffra på antalet gripna för våldsamt upplopp, men polisen talar om ”ett stort antal” gripna NMR-demonstranter.

14:35 Allt fler rapporter om att nazisterna nu är inspärrade vid Ica Focus och väntar på att bli bussade.  Om det är hela eller bara delar av samlingen återstår att se – polisen har ännu inte beslutat om de ska avbryta demon eller inte. Motdemonstrationen sträcker sig från Heden till Scandinavium.

14:34 Polisen utökar sitt sk PL24-område till området kring Fabriksgatan/Örgrytemotet nu. God stämning och lugn bland motdemonstranterna.

14:34 GAF skriver: “Verkar som att polisen är lite ruff m folk i blockaderna nu. Se till att de inte kan ge sig på enskilda. Håll ihop, ta hand om varandra!”

14:32 Polisen uppmanar motdemonstranterna att lämna bron vid Liseberg och ta sig till Gothia Towers. Många antifascister stannar kvar ändå, men en del börjar gå.

14:28 Polisen släpper nu inte fram folk till korsningen Örgrytevägen / Åvägen. Antifascister som lämnar får inte gå tillbaka. Nu börjar polisen skingra motdemon vid Focus, har hundar på plats.

14:26 Aftonbladet rapporterar att de allra flesta motdemonstranterna är helt vanligt folk, som nu visar att nazister inte är välkjomna på Göteborgs gator.

14:24 Stämningen bland motdemonstranter är mycket god. Det kommer bussar bakom inspärrningarna. Polisen för in en nazist i en piketbil precis i denna stund. Många knallskott hörs. Nazisterna försöker ta sig till bussarna.

14:23 Ett tjugotal frihetsberövade. En buss med nazister har körts bort. En polis lindrigt skadad.

14:20 Trist om dagen ska sluta med att folk blir gripna för de stått upp mot nazism: håll koll på varandra, många civvare i området kring demon.

14:18 Aktuellt Fokus utsände rapporterar att det just nu är stort jubel bland antifascisterna. Härlig stämning på plats när bussarna upptäcks!

 

14:16 Expo: Polisen håller nazister och motdemonstranter isär. Nazisterna syns uppe i vänstra hörnet av bilden.

14:14 Uppdatering från NMR:s rusning, film.

14:13 Tomma bussar rullar in innanför avspärrningarna. Det ser ut som om NMR alltså ska bussas bort.

14:07 Det verkar som att polisen griper enskilda vid ICA, håll ihop & ta hand om varandra!

14:05 Motdemonstranter har ställt sig vid den plats på Sten Sturegatan där NMR skulle ha samlats.

14:04 Simon Lindberg, ledare för NMR, ska vara en av de gripna, uppger Expressen/GT.

14:01 De personer som gripits vid Fabriksgatan är misstänkta för våldsamt upplopp. NMR harinte nått fram till platsen vid Scandinavium där marschen ska starta. Polisen släpper avspärrningarna vid NMRs samlingplats. Betyder att polisen förmodligen räknar med att det inte blir någon samling där.

14:00 Polisen säger till Göteborgs Fria Tidningar att de nu ser över rättsläget, om det 10-tal som gripits ska avlägsnas samt om demon alls kan fortsätta.

13:58 NMR har nu bara en timme kvar på sitt tillstånd. Polisen släpper avspärrningarna vid deras tillståndsgivna samlingsplats.

13:57 Det finns nu ett relativt stort utrymme mellan nazister och allmänhet.

13:56 OBS: Det finns än så länge inga belägg för uttalandet att det var stenkastning från motdemonstranter som fick NMR att inleda rusning. Rusningen var koordinerad och planerad alldeles oavsett eventuell stenkastning. Avvakta mer information innan ni sprider rykten.

13:55 Polisen tar in hundar och hästar. Motdemonstranterna föses tillbaka.

13:50 Nazisternas livestreaming (uppkopplingen är usel nere i stan nu, så kan ligga nere). Antifascisterna backar. Folket som samlats är både aktivister och vanligt folk, bredden på motståndet fortsatt stor.

13:48 Fler motdemonstranter ansluter till parken vid Fabriksgatan. Polisen skiljer dem åt och försöker få motdemonstranterna att backa. NMR står fortfarande bakom polisavspärrningarna vid Fabriksgatan, bakom sin sköldmur.

13:44 Enligt GP för polisen en diskussion med NMR om att gå vidare. Trots att de initierat våldsamt upplopp. Motdemonstranter gör rusningar mot NMR-tåget. Någon har kastat tårgas, oklart vem.

13:43 Motdemonstranter på väg mot nazisternas nu stillastående tåg. Knallskott hörs.

13:42 Tio personer gripna, oklart om nazister eller antifascister. Marschen fortfarande stilla. Polisen har använt batong och pepparspray – INTE tårgas, rapporterar Aftonbladet.

13:35 Massor av antifascister vid Gothia Towers nu. Nassarna omringade och stillastående.

 

13:34 Aftonbladet rapporterar att en polisman uppges skadad.

13:31 Nazist jagad över kravallstaket vid Tegnérgatan. Nazisten uppges vara aktiv i danska Pegida.

13:30 NMR har tagit på sig sina hjälmar. Står fortsatt konfrontationsklara bakom sköldled.

13:28 Ett tjugotal nazister hålls av polisen. Många av sköldbärarna tvingas sätta sig ner. NMR-demon står kvar men är STOPPAD just nu.

13:26 NMR hålls kvar på Fabriksgatan efter konfrontationerna. De verkar inte helt säckade. Polisen skriver på sin webb: “De som var på väg till samlingsplatsen vid Sten Sturegatan för att delta i NMR:s allmänna sammankomst har stannat på väg till samlingsplatsen då de inte följde den väg som anvisades av polisen.”

13:21 Fullt upplopp NMR mot polis på Fabriksgatan 49. Polisen försöker säcka in dem. Istället för att föras fram till sin samling bakvägen ville NMR bryta igenom och rusa ner mot bokmässan. Koordinerat utbrytningsförsök.

 

13:19 NMR försöker bryta sig ut mot mässan nu. Konfrontation med polisen på Örgrytevägen. Nazisterna försöker angripa motdemonstranterna, men polisen går emellan. Nassarna har börjat slåss med polisen vid Lisebergs station. Slagord som “Inga nazister på våra gator” triggade dem till konfrontation.

13:17 NMR passerar bakom Bokmässan, mot Gårda / Fabriksgatan. Nu börjar de skrika slagord.

13:15 NMR “marscherar” precis på det sätt som skulle leda till att demonstrationen skulle stoppas.

13:15 Trädgården just nu: 

13:15 Engelbrektsgatan: 

 

13:12 Folk behövs på Korsvägen nu!

13:10 Polisen mobiliserar på Berzeliigatan. 

13:09 NMR tar en annan väg, på mindre gator längs med järnvägsspåret mellan ICA Maxi & Liseberg.

“De som ska delta i NMR:s allmänna sammankomst fortsätter att gå mot samlingsplatsen vid Sten Sturegatan. De följer den väg som polisen har anvisat till samlingsplatsen”, meddelar polisen.

13:08 Antifascisterna på Heden är fler än 10.000! Motståndet är massivt, brett, folkligt och kreativt.

13:06 Hittills ett tjugotal personer omhändertagna av polis.

13:00 NMR svängde nyss ner på Nellickevägen. Se kartan för avstånd till Bokmässan, återstår att se om nazisterna mot polisorder tänker bege sig dit som planerat.

 

12:58 En person har gripits efter att ha flugit med drönare i centrala Göteborg. Luftrummet är stängt, och personen misstänks för brott mot luftfartsförordningen, rapporterar Aftonbladet. Polisen meddelar att tre personer omhändertagits vid Stora Nygatan. Två av dem bar på pyroteknik.

12:53 Kommunistiska partiet och dess ordförande Robert Mathiasson är på plats. – En självklarhet att stå upp mot nazismen, säger Mathiasson till Aktuellt Fokus.

 

12:48 3-400 antifascister blockerar Berzeligatan.

12:43 Poliser brukar våld mot antifascisterna som försöker ta sig in till PL24-området.

12:42

 

12:40 Aktuellt Fokus är på plats och uppslutningen är massiv! “Enormt många antifascister på plats”, säger en deltagare. NMR börjar nu gå. Med fanor, hjälmar, sköldar, uniform klädsel, skyddshandskar. De är fortfarande rut 500, hälften så många som planerat.

 

12:26 NMR vägrar lyda polisens order om marschvägen och flera tar på sig hjälmar. Försök till antifascistisk inbrytning genom polisavspärrningen vid Scandinavium. Knallskott, rapporterar Oisin Cantwell. NMR har börjat gå.

 

12:25 Göteborgs Antifascistiska Front avslutar sin manifestation och uppmanar folk att ta det lugnt och hålla ihop.

12:21 NMR har mot polisens uttryckliga order vecklat ut sina fanor. Enligt DN pågår förhandlingar om marschvägen mellan NMR och polisen.

12:05 Pär Öberg, NMR, uppger att de kommer att marschera “i samlad formation” från församlingen, men på polisens begäran inte veckla ut fanorna. Det är 2,5 km att gå från NMRs församling till deras tillståndsgivna samling kl 12 utanför Skandinavium. De har inte börjat gå än.

12:00 Polisen har bestämt att NMR ska få gå tillsammans från sin improviserade uppsamlingsplats vid Grafiska Vägen, till den av polisen anvisade uppsamlingsplatsen vid Scandinavium. De kommer att få gå en bakväg via Ica Fokus och genom Gårda fram till Scandinavium. 5000 antirasister och antifascister på Heden nu.

11:47 NMR börjar ställa upp sig i led för avmarsch. Några har sköldar. Under tiden är det full offerkoftefest i NMR:s egen livefeed. “Demonstrationstillståndet finns ju knappt kvar som det är nu”. Aftonbladet rapporterar att de är 3-400 pers. Förstärkta fanor och sköldar är med, trots polisens förmaningar.

Polisens presstalesman Hans Lippens uppger till Expressen att de inte kommer hindra NMR att gå genom stan från sin församlingsplats.

11:44 En kvart kvar till avgång. Ta hand om er och ta det lugnt. PEPP!

11:27 Göteborgs antifascistiska front: 3000 just nu på Heden och fler ansluter sig hela tiden.

11:20 God stämning och lugn på Heden, rapporterar ETC.

11:12 Livestream från frilansjournalister på plats!

11:00 En person gripen efter konfrontation med polis, uppger ETC.

10:57 Ett tiotal antifascister med stinkbomber avvisade från Nils Eriksson-terminalen. De släpps av en bit utanför stan.

10:53 NMR har lastat ut sköldar på sin församling. De kommer alltså marschera uniformt svartklädda, med nazifanor och sköldar, trots polisråden.

10:47 Polisens presstalesman säger till ETC att NMR ska få marschera från församling till samling, men ej på Korsvägen.

10:32 NMR sänder live från sin samling här. NMR kör enhetlig svart klädsel med uniforma jackor med Tyr-loggan fram och organisationsnamnet på ryggen. Ca 300 på plats.

10:10 Polisen visiterar folk på Centralstationen i Göteborg. Ca 50 NMR:are är samlade vid IcaMaxi, Grafiska vägen.

10:01 Så hittar du till Göteborgs Antifascistiska fronts samling på Heden . OBS: Har du begränsad rörlighet? Placera dig till höger, mot parkeringen på Heden, hälsar sjukvårdsteamet! 

10:00 Polisen ställer enligt Expressen upp sina bepansrade fordon som mur mellan Heden och nazisternas demonstrationsväg.

09:54 Polisen stoppar antifascister vid Brunnsparken. Minst tre personer är stoppade.

09:34 Västtrafik meddelar kraftiga störningar i kollektivtrafiken på grund av dagens nazistmarsch. Nazisternas demonstration har fått kortat tillstånd, nu gäller 12-15. Totalt 9 utländska personer har hämtats till förhör och en har avvisats från landet.

08:30 Nazister har gripits och fängslats vid sin samlingsplats  runt 8-tiden, rapporterar Expressen. Polisen förstärker vissa gränsövergångar med anledning av uppgifter om att utländska medborgare planerar att resa in i Sverige med avsikt att störa ordning och säkerhet vid demonstrationerna i Göteborg.

 


Mer info:

 

Följ även Göteborgs antifascistiska front på Facebook. Här hittar du Motkrafts liveflöde. 

Hashtag: #inganazister

Om du eller dina kamrater blir gripna: Numret till Solidaritetsgruppen är 076- 884 42 32- om din vän eller kamrat blir gripen.

Solidaritetskassan swish: 123 162 45 43

Plusgiro: 23454-2

 

Upp