Kontakta oss

EKONOMI

LO blundar för kvinnliga fattigpensionärer!

Publicerat

den

OTRYGGA SVERIGE| Svenska kvinnors löner i arbetslivet är så låga att de leder till ett liv i fattidom vid pensionen. Trots det har LO-förbunden inga ambitioner på att göra något åt problemet.

År 2028 har LO satt som mål för att halvera den nuvarande löneskillnaden mellan män och kvinnor, uppger tidningen Arbetet. Tidsplanen har dock fått kritik för att vara alldeles för futtigt och röster inom LO skyller på kartellbildningar som står i vägen för kvinnodominerade fackförbunds kamp för jämställda löner. Aktuellt Fokus valde att kolla upp siffrorna för pensioner och löner mellan män och kvinnor.

Utifrån siffror som SVT, ETC och Folkbladet publicerat står det klart att kvinnor tjänar mindre än männen. Det kan variera mellan 73%-88% av männens löner, och allra värst är det för dem som arbetar inom kvinnodominerade yrken och har deltidsanställning. Att kvinnor stannar hemma med barnen i större utsträckning är också en bidragande orsak till sämre pensioner.

70% av Sveriges fattigepensionärer är kvinnor, och pensionen efter skatt kan ligga på mellan 5 000 och 8 000 för de som har det värst. Medelpensionen för män i hela Sverige ligger på 19 900 kr / månad och för kvinnor ligger densamma på 13 200 kr / månad.

Det är anmärkningsvärt att LO väljer att ha ett så futtigt mål satt otroligt långt in i framtiden när det är så uppenbart att större delen av fattigpensionärerna är kvinnor. Kanske är det så att man helt enkelt inte bryr sig om den del av befolkningen som sliter mest, inte bara på jobbet utan också i hemmet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons