INRIKES

Lokaltidningen om SD:s valannons: “borde aldrig ha publicerats”

VAL2018 Sverigedemokraternas valannons i Lokaltidningen Landskrona/Svalöv borde aldrig ha publicerats. Det säger Lokaltidningens chefredaktör Anders Sjölin till Aktuellt Fokus. Nu kommer tidningen skärpa sina rutiner när det gäller framtida valannonser.

Annonsen i Lokaltidningen har spridits som en löpeld på sociala medier och många människor är övertygade om att Sverigedemokraternas syftar på flyktingar när partiet pratar om ogräs. Nonsens menar Sverigedemokraterna som påstår att partiet endast syftar på kommunens ogräsbekämpning. Oavsett vad annonsen än syftar på borde den inte ha publicerats i Lokaltidningen, det säger Lokaltidningens chefredaktör Anders Sjölin till Aktuellt Fokus.

Jag ringer till dig med anledning av den här annonsen som du säkert har fått höra om idag…

– Det har jag absolut gjort, säger Anders Sjölin.

Hur har reaktionerna varit på den här annonsen?

– Blandade kan jag väl krasst konstatera, säger Anders Sjölin och tillägger att annonsen aldrig borde ha publicerats.

– Jag vill börja med att säga att just i detta specifika annonsfall så har vi definitivt brustit i våra rutiner och annonsen vi nu snackar om borde aldrig ha publicerats. Till följd av att den har publicerats kommer vi se över vår interna kommunikation för att säkerställa att liknade situationer inte uppstår igen. Så det är väl vad jag kan säga om annonsen i sig, eller rättare sagt vårt deltagande i att publicera annonsen.

Varför menar ni att annonsen inte borde ha blivit publicerad från första början?

– Annonsen väcker ju anstöt. Med tanke på att man borde ha insett värdet i dem här orden, hur folk reagerar, att den helt enkelt kan skapa irriterade eller osmakliga reaktioner från folk. Att folk helt enkelt blir upprörda av den här annonsen.

Många har ju dragit associationer till att det är flyktingar som Sverigedemokraterna avser med ordet ”ogräs”.

– Ja och det är väl här annonsen är problematisk. Många som ser den här annonsen gå runt i sociala medier vet förmodligen inte om debatten om ogräs som har pågått under flera flera år inom Svalövs kommun. Det vet jag inte om du själv är insatt i.

Jo jo, jag har bott i Röstånga (en kommundel i Svalöv).

– Jamen du ser. Det räcker ju egentligen att googla på Svalöv och ogräs så ser man att det har skrivit en och annan spaltmeter om problematiken och kommunens bristfälliga hantering av ärendet. Men det är egentligen sekundärt.

Jag gjorde faktiskt en sådan googling och satte även plustecken med Sverigedemokraterna för att se hur aktiva dom har varit i den här debatten, och det är ju praktiskt taget nästan ingenting.

– Vem som har varit aktiv i debatten, är ju inte för mig i detta läge intressant. Det är ju om det har funnits ett problem eller inte. Men egentligen är ju det sekundärt för som jag sa, vi skulle inte ha publicerat den här annonsen överhuvudtaget, säger Anders Sjölin till Aktuellt Fokus.

Enligt Anders Sjölin var det brister i den interna kommunikationen som gjorde att annonsen publicerades. Under valrörelsen ska samtliga valannonser granskas av Anders Sjölin personligen men denna gång brast rutinerna vilket ledde till att valannonsen publicerades utan hans samtycke. Enligt Anders Sjölin kommer man nu skärpa rutinerna på tidningen.


Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp