Kontakta oss

INRIKES

Lokförare går ut i strejk

Publicerat

den

INRIKES Flera av Stockholms lokförare har bestämt sig att gå ut i vild strejk på måndag. Lokförarna vill ha tillbaka tågvärdarna.

I fredags bestämde över 150 lokförare på pendeln i Stockholm att gå ut i vild strejk. Strejken inleds natten mellan söndag och måndag 03:00. Strejken kommer att vara i tre dagar och avslutas på onsdag midnatt.

Enligt ett uttalande är anledningen till strejken huvudsakligen att tågvärdarna återigen ska ta plats i pendeltrafiken. Debatten om att avskaffa tågvärdarna har pågått under flera år och Socialdemokraterna i Region Stockholm gick till val på att tågvärdarna skulle stanna. Socialdemokraterna har trots att de tog makten i Regionen svikit sitt löfte och sedan 1 mars har tågvärdarna börjat fasas ut. Politikerna anser att det går att byta ut tågvärdarna mot kameror.

En vild strejk innebär att den organiseras utan fackets godkännande och oftast bryter mot fredsplikten som skrivits under i ett kollektivavtal.

Vill du stödja de strejkande lokförarna kan du donera till deras strejkkassa som upprättats tillsammans med Förbundet Arbetarsolidaritet. Du kan swisha 123 699 29 52 eller betala till Bankgiro 418-6482, betalningen ska märkas med ”tågvärd”.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se