INRIKES

Lönehöjning och avskaffad värnskatt – nya guldregn över politikerna

INRIKES Riksdagens arvodesnämnd har beslutat att höja riksdagspolitikernas arvode med 1500. Sedan tidigare har politikerna också röstat för att avskaffa värnskatten vilket betyder att nästa år kommer politikerna får flera tusen kronor extra i plånboken nästa år.

Riksdagens arvodesnämnd har beslutat att höja riksdagsledamöternas arvode med 1500 kr i månaden. Arvodet för en riksdagspolitiker ligger nu på 68 400 kr.

Tidigare i år beslutade riksdagen för att avskaffa värnskatten vilket innebär att alla riksdagspolitiker också kommer få en skattesänkning på några tusen kronor i månaden från och med 2020.

Riksdagens arvoden rusar iväg

Sedan 1999 är det riksdagens arvodesnämnd som bestämmer riksdagspolitikernas löner. Efter att riksdagens arvodesnämnd infördes har politikernas arvoden sprungit ifrån den övriga befolkningen. 1999 låg riksdagsledamöternas arvode på 31 300kr. Då var genomsnittslönen för en arbetare runt 16 000kr, runt hälften av en riksdagspolitikers arvode.

På 20 år har riksdagens arvode ökat med 37 100kr. Genomsnittslönen för en arbetare under samma period har gått från 16 000 till en lön mellan 22 000 – 26 000 beroende på yrke. Det är kvinnodominerade yrken som står för de lägre lönerna. En arbetarlön i dagens läge är runt en tredjedel av vad riksdagspolitikern tjänar.

Undantaget bland riksdagspolitikerna är Vänsterpartiet som bestämt att inga av deras ledamöter får tjäna över en genomsnittlig arbetarlön. För 2019 har partiet satt en gräns på 29 000kr som ingen av deras ledamöter får överskrida.

Flera politikerprivilegier

Till skillnad från arbetare har politiker också flera olika förmåner. En av de mest omtalade förmånerna är “time outen” som innebär att en riksdagspolitiker kan ta ut ett fullt arvode utan att befinna sig i riksdagen. Den skandalomsusade riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl har inte befunnit sig i riksdagens sedan mars 2019 men plockat ut ett fullt arvode på flera hundratusen kronor.

Riksdagspolitiker har också en inkomstgaranti som de kan ta del av när de lämnar riksdagen. Inkomstgarantin ser till att politikerna får en inkomst fram tills de fyller 65. För ovannämnda Löfdahl som är 49 år innebär det att hon kommer kunna plocka ut runt 7 miljoner i inkomstgaranti fram tills hon fyller 65.

Källa: Lönestatistik från LO

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! 

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Upp