ARBETSLIV

Bromsad löneutveckling för arbetare när välbärgade ska bli mer välbärgade

löneutvecklingen
INRIKES | Hade du förväntat dig en större summa i löneökning? Du får drömma vidare. Löneökningstakten visar en tydlig inbromsning visar Medlingsinstitutet som har bearbetat siffror från SCB statistik. Detta gäller i synnerhet dig som arbetar inom privat sektor där siffrorna tyder på att man på lokal nivå inte fått högre löneökning än vad avtalet mellan kollektivbindande fack och arbetsgivare kommit överens om. Medlingsinstitutet har gått igenom lönestatistik som visar lönernas utveckling månad för månad. Det ser inte ljust ut.

Den hittills uppmätta löneökningen i år i privat sektor uppgick löneutvecklingen i genomsnitt till 1,9 procent. Löneutvecklingen för tjänstemän var ökningen 1,8 procent och för arbetare 2,1 procent visar Medlingsinstitutet.

Sveriges högsta statliga chefer är 90 män och 82 kvinnor som tjänar i snitt 101 426 respektive 98 213 kronor i månaden. En undersköterska tjänar idag i snitt 21 000 i månaden. Att öka arbetare och tjänstemäns löner finns det utrymme att göra om man minskade löneutvecklingen för VD:arna. Det handlar om priotering och synen på sina anställda inom privat sektor, kommuner och landsting.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp