UTRIKES

Macron skrotar höjd pensionsålder efter generalstrejkerna

Faksimil Twitter

UTRIKES Frankrikes president planerade att höja pensionsålder med två år. Efter 38 dagar av strejk meddelar premiärministern att planerna på höjd pensionsålder kan skrotas.

Ett av den franske presidenten Emmanuel Macrons vallöfte 2017 var att reformera det franska pensionssystemet. Han vill införa ett system med inspiration av den svenska modellen. Pensionsreformen skulle också innebära en höjning av pensionsåldern från 62 till 64 år.

I början av oktober började presidenten lansera sin nya pensionsreform vilket genast ledde till stora protester runtom i Frankrike. I början av december började flera stora fackförbund att strejka. När strejkerna var som störst var hela 95% av landets kollektivtrafik avstängd. 30% av Air Frances flyg hade ställts in.

Efter 38 dagar av strejkande ser det ut som att planerna på att höja pensionsåldern skrotas. Premiärministern ska ha meddelat fackledare att de kan slopa idén med höjd pensionsålder i utbyte mot att strejkerna avbryts.

Sedan Macron tillträdde som president har hans nyliberala planer mötts av landsomfattande protester. Sedan november 2018 har de gula västarna protesterat runtom i hela Frankrike. De gula västarnas protester pågår fortfarande på varje lördag. De gula västarna har tvingat Macron till att dra tillbaka flera politiska förslag.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Upp