Kontakta oss

UTRIKES

Majoritet av Israels judiska befolkning: ”Ockupationen av Västbanken existerar inte”

Publicerat

den

PALESTINATvå tredjedelar av Israels judiska befolkning anser inte att Västbanken är ockuperad enligt en ny undersökning.

Siffrorna kommer från en opinionsundersökning som presenteras i samband med 50-årsdagen av sexdagarskriget.

Kriget som bröt ut den 5 juni 1967 innebar att Israel på bara sex dagar lade beslag på Sinai-halvön, Gazaremsan, Västbanken, östra Jerusalem och Golanhöjderna. Det internationella samfundet betraktar Västbanken och östra Jerusalem som ockuperade, vilket ockupationsmakten Israel bestrider. Blir svårt att nå en fred när ockupationsmaktens regering och befolkning inte erkänner existensen av  Palestina.

Donald Trump sågas som fredsmäklare
USA:s president Donald Trump har meddelat att han ska lösa konflikten i Mellanösten under mandatperioden. Enligt undersökningen är det få som tror att Donald Trump ska lyckas hitta en lösning på den segdragna konflikten. 82 procent av israelerna – såväl judar som araber – tror att chanserna till ett fredsavtal inom två år är små, skriver Times of Israel.

500 judiska och 100 arabiska israeler har deltagit i den månatliga opinionsundersökningen Peace Index, som görs av universitetet i Tel Aviv tillsammans med Israel Democracy Institute, och som denna månad fokuserat på följderna av sexdagarskriget.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se