UTRIKES

Mångåriga fängelsestraff för tjeckiska volontärarbetare

Turkiska regimpoliser - Foto: Wikicommons

TURKIET Turkiet dömer två tjeckiska medborgare till fängelse efter att de rest till Rojava för att bygga upp ett fältsjukhus.

De två tjeckiska medborgarna Markéta Všelichová och Miroslav Farkas har blivit dömda till sex års fängelse i islamistdiktaturen Turkiet, rapporterar Radio Praha. De hade rest ner till Rojava för att försöka bygga upp ett fältsjukhus efter att IS invaderat området.

Den turkiska diktaturen befinner sig i ett inbördeskrig mot den kurdiska minoriteten både i Turkiet och Syrien. Samtidigt som kurdiska gerillor, som YPG, riktat sina styrkor för att utrota IS har Turkiet valt att bomba YPG för att rädda terrorsekten.

Rojava, som numera går under namnet Norra Syriens Federation, tillhör YPG. YPG är terrorlistat av Turkiet och eftersom de tjeckiska medborgarna befunnit sig i deras område anser den turkiska domstolen att de är terrorister.

Tjeckiens utrikesminister Lubomír Zaorálek har sagt att han djupt besviken på den turkiska domstolens agerande. Han hoppas att de tjeckiska medborgarna överklagar och blir friade i högre instans.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Upp