INRIKES

Manifestation för Lex Lotta

INRIKES | Lotta mördades av Soldiers of Odin-anknutne Martin Jonsson, som hon tidigare haft en relation med. Nu vill en grupp engagerade medborgare skapa en ny lag, Lex Lotta. Idag hölls en manifestation i hennes hemstad Härnösand.

Lördagen den 4 juni 2016 misshandlades 41-åriga Lotta Rudholm till döds av sin före detta pojkvän, Martin Jonsson. Mordet var mycket brutalt och det fanns tydliga tecken på hot, misshandel och polisanmälningar som samhället inte reagerade tillräckligt starkt på.

Mördaren – Högernationalist och fotbollshuligan

Aktuellt Fokus avslöjade 8 juni 2016 Martin Jonssons koppling till högernationalistiska Soldiers of Odin och att han deltog i den våldsamma huliganmiljön runt fotbollslaget Djurgården IF.

Rättegången var mycket uppmärksammad och domen föll i Solna tingsrätt i oktober 2016. Den 33-årige före detta pojkvännen, Martin Jonsson dömdes till livstids fängelse för mord. Straffet omvandlades i hovrätten till 18 års fängelse för mord och grov fridskränkning.

Ny lag – Lex Lotta

Idag klockan 16:15 hölls en manifestation i Lottas hemstad Härnösand. Förutom gruppen Socionomer utan gränser och Hand i hand för kvinnofrid består arbetsgruppen av jurister, poliser, kriminologer och andra specialister för att skriva förslag på en ny lag, en lex Lotta, som ska presenteras för lagstiftarna. Lagen ska ge stöd åt våldsutsatta kvinnor.

Regeringen presenterade i slutet av 2016 en ny strategi för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor. ”Den innehåller åtgärder som stärker skydd och stöd till våldsutsatta kvinnor, insatser mot våld i samkönade relationer samt åtgärder som motarbetar destruktiv maskulinitet och hederstänkande. Strategin sätter också fokus på mäns delaktighet och ansvar för att stoppa våldet”, skriver man på regeringen.se.

Mer om strategin finns att läsa här: http://www.regeringen.se/informationsmaterial/2016/11/fakta-om-den-nationella-strategin-for-att-forebygga-och-bekampa-mans-vald-mot-kvinnor/

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

To Top