UTRIKES

Massgripanden och våld när myndigheterna försöker kuva en hel by

KINA| Efter månader av protester försöker kinesiska myndigheter tysta de upproriska invånarna i fiskebyn Wukan. Invånarna är trötta på myndighetens trakasserier och deras försök att sno åt sig byns jordbruksmark.

Polisen uppges ha använt tårgas och gummikulor och gripit mängder av människor. Våldsamheterna utlöstes av polisens gryningsräd på tisdagen mot ett antal bostäder i Wukan, en fiskeby i provinsen Guangdong i södra Kina. Det har under en konflikt i flera år mellan myndigheterna och invånarna i Wukan.

Videor som publicerats på nätet tycks visa sammandrabbningar mellan stenkastande invånare och poliser som använder tårgas och gummikulor, rapporterar BBC.

– Kravallpolis har stationerats vid infarten till vår by. Ingen kan ta sig in eller ut, säger en kvinnlig invånare till BBC.

I Wukan som med sina cirka 13 000 invånare med svenska mått snarare är en småstad har protester pågått sedan juni, då byns folkvalde ledare Lin Zuluan greps, anklagad för korruption. Han dömdes i förra veckan till tre års fängelse.

Källor i Wukan uppger för nyhetsbyrån Reuters att polisen har gripit omkring 70 personer. Rättighetsaktivister i Hongkong befarar att insatsen är ett försök att slutligen tysta de besvärliga Wukanborna, som uppmärksammades internationellt 2011. Den gången gällde protesterna myndigheternas konfiskation av jordbruksmark.

Reuters källor menar att de senaste våldsamheterna var värre än de under 2011, då verksamheten i Wukan lamslogs i flera månader.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp