UTRIKES

Massiva protester skakar Mexiko

UTRIKES Efter flera uppmärksammade brutala kvinnomord i Mexiko har det växt fram stora protester runtom i landet. I Söndags valde demonstranter att tända eld på en domstolsbyggnad.

11 februari väntade sjuåringen Fátima Aldrighett på sin mamma utanför sin skola. Hennes mamma hade fastnat i trafiken och när hon kom fram till skolan var dottern borta. 4 dagar senare hittades dottern i en sopsäck, torterad, våldtagen och mördad. Det brutala mordet har lett till stora protester runtom i Mexiko. På sociala medier sprids parollen #JusticiaParaFatima, rättvisa för Fatima.

Mexiko är ett världens farligaste länder för kvinnor. 2019 mördades över 35 000 kvinnor, i genomsnitt tio kvinnor per dag. En siffra som stiger för varje år.

Protesterna som vuxit sig fram de senaste dagarna har varit massiva och riktat krav mot regeringen. Nationalpalatset och stänkts ner med röd färg som representerar blod. I staden Hermosillo tände demonstranter eld på en domstolsbyggnad. Runtom i Mexiko målas gatorna röda och väggar målas med politiska budskap som kräver rättvisa för landets kvinnor.

9 mars förväntas landets kvinnor delta i en stor generalstrejk under parollen “En dag utan kvinnor.” En landsomfattande strejk som förväntas kosta landet miljoner och tvinga regeringen att lyssna.

Klent stöd från regeringen
Landets “vänster”president Andrés Manuel López har inte visat några större sympatier för landets kvinnor. Han har svarat att landets offentligt anställda ska få delta i protesterna utan några repressalier men samtidigt har han spridit konspirationsteorier om att det skulle vara hans konservativa motståndare som ligger bakom protesterna.

Lopéz fokus har blivit att försöka försvara sig själv. Kritiken mot hans slapphet viftas bort med att han utsätts för ett kuppförsök likt de som vanligtvis sker i Latinamerika mot vänsterpresidenter. Generalstrejken 9 mars ska tvinga presidenten att agera eller avgå.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Upp