UTRIKES

Försöker sopa igen spåren efter militärdiktaturens mord och övergrepp

URUGUAY | Någon i Uruguay försöker mörka alla mord som begicks under högerns militärdiktatur i landet. Inbrott, stöld av material om alla mördade personer och direkta hot mot utredarna är ett försök att soppa igen spåren.

Ett inbrott har skett hos en organisation som undersöker och granskar alla de människor som försvann under högerns militärdiktatur i Uruguay. Tusentals människor samlades när inbrottet blev känt för folket och att någon försökt att dölja militärjuntans dödliga våld. Demonstranterna trotsa regnet i Uruguays huvudstad Montevideo för en protestmarsch. “Vi är inte rädda, vi är här”, skanderade demonstranterna när de gick de två kilometerna mellan GIAF:s huvudkontor och Frihetstorget i centrala Montevideo.

1973 stängde militärjuntan tillsammans med högern landets parlament och tog makten i den nyskapade militärdiktaturen. Under diktaturen som varade fram till 1985 var politisk aktivitet förbjuden, även traditionella partier och särskilt landets vänster. Många kastades i fängelse och torterades, framför allt från den politiska vänstersidan.

Som svar på militärjuntans maktövertagande utlöste landets fackföreningar strejker och företag ockuperades som protest. Strejken varade i två veckorna innan militären krossa strejken. Det hela slutade med att fackföreningsledarna kastades i fängelse, många dödades eller fick fly till Argentina. När militätjuntan blivit varma i kläderna förbjöds fackföreningar.

Utredarna hotas för att sluta gräva
Vid inbrottet hos GIAF, en grupp forensiska arkeologer som letar efter kvarlevor av personer som försvann under diktaturen, stals en hårddisk, skriver uruguayanska El País. Inbrottstjuvarna lämnade dessutom efter sig en karta över Montevideo där arkeologernas hemadresser markerats, vilket tolkats som ett direkt hot mot utredarna hos GIAF.

Det finns kopior på det stulna materialet. Så personerna som försök att mörka alla mord och övergrepp som begicks under högerns militärdiktatur vart ett misslyckande.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp