NOTISER

Militärjuntan i Thailand tystar journalister

thailand
UTRIKES Två journalister i Thailand åtalas för att ha skrivit om militärens inblandning i flyktingsmugglingen av Rohingyas folket. De åtalas för brott mot datasäkerhetslagen och straffet kan bli upp till fem år i fängelse.

Det var ursprungligen Reuters som gjorde ett reportage i regionen om flyktingsmugglingen. Reportaget visade hur flyktingsmugglarna tjänade miljoner och att den thailändska militären var inblandad. Den thailändska militären fick 2000thb (500 kr) per flykting de lät passera. När flyktingarna är framme hamnar de i läger där de enbart blir frisläppta om de betalade en summa till flyktingsmugglarna eller blir sålda till olika fiskeföretag.
Fiskeföretagen som köper flyktingarna är främst från Singapore och Indonesien. De betalar mellan 10 000thb(2450kr) – 20 000thb(4900kr) per flykting. Kvinnliga flyktingar är i minoritet men säljs vidare till andra köpare där det kan röra sig om giftermål eller prostitution.

Flyktingsmugglingen av den Burmesiska minoriteten Rohingya beräknas omsätta flera miljoner kr. Tusentals av båtflyktingarna beräknas dött antingen under färden eller i läger. Den thailändska militären och sydostasiatiska fiskeindustrin är de största vinnarna i traffickinghärvan. Reuters reportage släpptes 2013 och vann senare Pulitzer priset.

Journalisterna åtalas för en lag som behandlar dataintrång
De två journalisterna som åtalas för att ha publicerat Reuters reportage skrev på nättidningen phuketwan. Flertalet andra tidningar i Thailand har skrivit om Reuters reportage men valt att inte ta med delen om att militären var inblandad. I Thailand är yttrandefrihet inskrivet i grundlagen. Däremot finns det lagar som begränsar yttrandefriheten. Man kan riskera fängelsestraff om man kritiserar den thailändska kungen eller buddha. Att kritisera militären finns det ingen lag emot utan journalisterna har blivit åtalade för en lag som behandlar dataintrång. Om de blir straffade kan de bli fängslade upp till fem år. Den ena journalisten är australiensk medborgare och lär bli utvisad om han blir dömd.

Efter militärkuppen har medieklimatet blivit hårdare
I maj 2014 genomfördes en militärkupp som ledde till att den folkligt valda socialdemokratiska regeringen blev ersatt av en militärjunta. Generalen och numera diktatorn Prayuth Chan-ocha har stramat åt friheterna i Thailand sedan militärkuppen. Efter mycket kritik riktas från omvärlden mot Thailands agerande i flyktingsskandalen valde militärjuntan att göra sig av med de korrupta inom militären som tjänat pengar på flyktingsmugglingen. Militären väljer nu istället att se till att båtarna inte når den thailändska kusten. Även om flyktingbåtarna är en humanitär katastrof väljer militären att skicka ut dem till havs utan förnödenheter.

Efter att militärjuntan tagit makten har det även införts restriktioner på yttrandefriheten. Det får inte anordnas manifestationer med mer än fem personer. Det är straffbart att rapportera om Rohingya och tidningar som väljer att rapportera kan bli åtalade. Militärjuntan censurerar kritik hårt för att det inte ska nå fram till den inhemska befolkningen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

1 kommentar

1 kommentar

  1. kalle

    2015-07-24 den 18:20

    Och sådant här får man aldrig höra om i mainstream media. Politikernas turistparadis får man ju inte kritisera.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp