UTRIKES

Miljödemonstration attackerad av högerextremister

HÖGERVÅLDET| Under helgen utfördes en rad aktioner mot Vattenfalls kolbrytning i Tyskland, och hundratals aktivister har stannat kvar för att skydda ett skogsområde från avverkning. Men under natten till söndag attackerades miljöaktivisterna av högerradikaler.

Under helgen utfördes en rad aktioner mot Vattenfalls kolbrytning i Proschim, i östra Tyskland. Tusentals aktivister lyckades bland annat stänga ner svenska Vattenfalls kolbrytning. Efter helgens lyckade protester, som fått stor uppmärksamhet också i Sverige, valde hundratals aktivister att flytta sig till ett närbeläget skogsområde för att hindra Vattenfall från att avverka skogen.

Natten till söndag dök ett sextiotal aggressiva män upp vid miljöaktivisternas tältläger. De spelade vit makt-musik från medhavda högtalare, skrek högerextrema slagord och gick till våldsam attack mot aktivisterna.

Under måndagen kunde Brandenburg-polisen bekräfta att 57 män gripits vid miljöaktivisternas tältläger, för att undvika ytterligare ordningsstörningar. Polisen kände igen männen som medlemmar i Tysklands högerradikala rörelse. Den högerradikala rörelsen i Tyskland har, likt sin svenska motsvarighet, en retorik som handlar om att skydda ”den lilla människan” från finanskapitalet men när det kommer till kritan är de mer än villiga att agera som finanskapitalets stormtrupper.

Aktivister på plats säger att protesterna i Proschim kommer fortsätta i oförminskad styrka trots den högerextrema attacken.

Se även: Aktivisternas egna video från massaktionen mot Vattenfall
https://aktuelltfokus.se/aktivistvideo-fran-massaktionen-mot-vattenfall/

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp