Misshandlades vid utvisning – nu tillbaka i förvar

Publicerad den

Skriven av

Lindström Erik

Lästid: 2 minuter

REGERINGENS FLYKTINGPOLIITIK Aktuellt Fokus rapporterade tidigare under dagen om byggnadsarbetaren och småbarnspappan Ahmad som under ett försök till tvångsutvisning till Jordanien ...

REGERINGENS FLYKTINGPOLIITIK Aktuellt Fokus rapporterade tidigare under dagen om byggnadsarbetaren och småbarnspappan Ahmad som under ett försök till tvångsutvisning till Jordanien misshandlades svårt av myndighetspersonal. Förbundet Tillsammansskapets ordförande Alex Bengtsson träffade under onsdagseftermiddagen Ahmad vid Migrationsverkets förvar.

– Han är så pass illa däran att han sitter i rullstol. Hela kroppen är full av blåmärken och sår.

Byggnadsarbetaren Ahmad säger till Bengtsson att han inte gjorde motstånd under tvångsdeportationen, något som en talesperson från Kriminalvården påstått i en intervju med Uppsala Nya Tidning.
– Ahmad berättade för mig att han brottades ner och fick ligga på golvet redan i bilen till flygplatsen i Sverige, berättar Bengtsson.

Väl på flygplanet ska misshandeln ha eskalerat. Enligt byggnadsarbetaren ska myndighetspersonal ha slagit honom med batong samtidigt som han var fängslad i både armar och ben.
– När sedan planet landade ska jordansk polis trott att deportationen handlade om sju grovt kriminella personer. När myndighetspersonalen slängde av Ahmad och hans saker berättar Ahmad att de jordanska poliserna blev förbannade på den svenska myndighetspersonalen och inte ville ta emot honom.

– De ska ha frågat efter pass och det hade han ju inte med sig, säger Alex Bengtsson.

Det specialchartrade skattefinansierade planet fick vända tillbaka till Sverige med Ahmad ombord. Kriminalvårdens personal åkte med den svårt misshandlade Ahmad till Migrationsverkets förvar. Personalen där gjorde då bedömningen att han var så pass svårt skadad att han behövde uppsöka läkare. Ahmad kördes därför till Danderyds sjukhus där han undersöktes.

På eftermiddagen återvände han till förvaret.
– Alla vi pratat med säger att Ahmad skött sig exemplariskt under förvarstiden och inte visat några som helst tecken på ilska. När vi demonstrerade utanför förvaret vid utvisningen fick vi höra att allt gått lugnt till, säger Bengtsson.

Byggnadsarbetaren Ahmad har varit i Sverige i snart nio år och har sökt asyl. Om en månad kommer han ha möjlighet att söka asyl igen. Hans barn, en tioårig flicka och en sjuttonårig pojke, har fått svenskt uppehållstillstånd. Alex Bengtsson träffade även Ahmads familj under eftermiddagen.

– De är givetvis väldigt ledsna och undrar precis som jag hur fan det kan gå till så här i ett land som Sverige. Men de ger inte upp, säger Alex Bengtsson som också berättar att händelsen är polisanmäld.

Några av Ahmads skador.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se

Dela artikeln på sociala medier

Lindström Erik
Om skribenten:
Lindström Erik
Erik Lindström är en ekonomisk skribent med bred erfarenhet inom finans, marknadsanalys och affärsstrategi. Han har arbetat för flera ledande affärspublikationer och är känd för sin förmåga att förklara komplexa ekonomiska frågor på ett lättförståeligt sätt. Lindström har en magisterexamen i ekonomi från Stockholms universitet.

Lämna en kommentar