INRIKES

Moderatförslag välkomnas av Kommunistiska Partiet

MALMÖ En av socialismens grundstenar är att arbetsplatserna ska styras av arbetarna själva. Nu går Moderaterna i Skåne till val på den röda principen.

Det var i gårdagens Sydnytt som M-politikern Carl Johan Sonesson gick ut och sa att Moderaterna går till val på att Skåne ska ha ett helt arbetarstyrt sjukhus. Ett förslag som kanske låter bekant då det finns de som har förslagit det hela sedan tidigare. Exempelvis Kommunistiska Partiet, Vänsterpartiet och en rad rörelser som är rotade i en socialistiska traditionen.

– Vårt förslag är att ett sjukhus ska få drivas av personalen. Ett personaldrivet sjukhus är en jätteviktig fråga, att politiken lämnar ifrån makten till professionen till de som styr vården, säger Carl Johan Sonesson till SVT Sydnytt.

Välkomnas av kommunister

Aktuellt Fokus har pratat med Nils Littorin som arbetar som läkare. Förutom läkare är han även en av Skånes mest kända kommunister och sitter i partistyrelsen för Kommunistiska Partiet. Nils Littorin välkomnar Moderaternas förslag om arbetarstyrda arbetsplatser.

– Vi vill också ha arbetarstyrda arbetsplatser. Skillnaden är att Moderaterna vill privatisera och skapa ett nya Karolinska av SUS. Vi vill rensa i byråkratin och ge personalen makt över sin arbetsplats. Till exempel genom att chefer ska väljas underifrån, och kraftigt sänkta löner för regionpolitiker som Sonesson.

Förutom att radikala demokratiska reformer finns det ytterligare en sak som kommunisterna vill göra.

– Och kraftigt sänka lönerna för regionpolitiker som Sonesson, säger Nils Littorin.

Källa: Lokala Nyheter Skåne (05.25 i klippet)

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp