INRIKES

Moderaterna tokrasar över flagghav på 1 maj

Fackligt flagg- och ballonghav i London - Faksimil Twitter

UMEÅ Istället för flera separata demonstrationer på 1 maj, har den breda vänsterrörelsen i Umeå bestämt sig för att arrangera ett gemensamt flagghav för strejkrätten tillsammans. “Extremism” enligt Moderaterna.

M-toppen Anders Ågren från Umeå är så pass oroad över vänsterrörelsens gemensamma  flagghav på 1 maj att han har skrivit en hel debattartikel som går ut på att Vänsterpartiet skulle vara extremister.

Anders Ågren går inte bara till attack mot folkvalda partier, som Vänsterpartiet och Kommunistiska Partiet. I debattartikeln går han även till hårt angrepp mot umeåborna – för hur de har röstat. Enligt M-politikern är över 16 procent av Umeåborna för “vänsterextremister” eftersom Vänsterpartiet blev Umeås tredje största parti förra valet.

“Men i Umeå, där smått ofattbara 16 procent av umeåborna röstade på Vänsterpartiet (Sveriges gamla kommunistparti) i valet 2018, verkar man inte bekymra sig över att öppet marschera med vänsterextrema krafter. Här skäms man inte för kommunismen, utan går tvärtom gemensamt under röda fanor.” skriver Anders Ågren.

Den gemensamma 1 maj-demonstrationen i Umeå går under namnet Samling Vänster. Bakom initiativet står bland fackförbundet SAC, Vänsterpartiet, Kommunistiska Partiet, Somaliska Föreningen i Västerbotten och Socialistiska Partiet.

Aktuellt Fokus har pratat med Kommunistiska Partiets ordförande Robert Mathiasson som kallar Moderaternas hetskampanj för tragisk. Är det några som är extremister så är det riksdagspartierna som attackerar arbetare och sänker skatterna för de rika.

Hur ser du på Moderaternas utspel om 1 maj?

– Moderaterna är ett desperat och tragiskt parti. Extremisterna är alla de riksdagspartier som angriper strejkrätt, pensionsålder, anställningstrygghet och fortsätter de vansinniga skattesänkningarna för de rika.

I samtalet med Robert Mathiasson bekräftar han att medlemmar i Kommunistiska Partiets Sockholm var på plats under Vid din sida-demonstrationen i Stockholm. I samma led demonstrerade även Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Vi hörde ett rykte om att medlemmar i Kommunisterna Stockholm hade demonstrerat mot hemlöshet bland äldre och gått i samma led som Moderaternas Elisabeth Svantesson. Stämmer det?

– Pensionerade arbetare i vårt parti demonstrerade tillsammans med andra pensionärer mot hur de som byggt landet behandlas. Det var det demonstrationen handlade om. Och jag hade själv gärna deltagit, men arrangörerna vände sig bara till riksdagspartierna tyvärr.

Vad kommer du själv göra på 1 maj?

– Jag ska till Ludvika, där K går framåt i att bygga o förankra en arbetarkraft i det svenska politiska landskapet.

 

Stöd röd alternativmedia – Bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984. Märk din gåva med “kaffe”. Betalningsmottagare K.Fredriksson.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp