Kontakta oss

INRIKES

Moderatförslaget: Fattiga ska inte ha rätt till personlig integritet

Publicerat

den

INRIKES| Enligt Moderaterna sker det för mycket bidragsfusk kopplat till fattiga hushåll. Därför kräver Moderaterna en lagändring som öppnar upp för att myndigheterna ska kunna göra oanmälda hembesök hos fattiga.

Det makabra förslaget innebär att fattiga människor inte ska ha rätt till samma integritet och privatliv som alla andra. Fullt rimligt enligt Moderatledaren.

– Jag tycker att det är rimligt att det är ordning och reda och att vi ställer krav säger Anna Kinberg Batra i en kommentar till SVT.

Moderaterna säger rakt ut att de är beredda att ändra lagstiftningen för att inskränka integriteten för fattiga. Till SVT säger Anna Kinberg Batra att Moderaterna vill ändra socialtjänstlagen för att göra de oanmälda hemkontrollerna obligatoriska.

Moderaterna är öppna med att förslaget i grund och botten handlar om att spara in pengar på resterna av vad som finns kvar av de sociala skyddsnät som Moderaterna rev i sönder mellan 2006-2014.

Enligt socialstyrelsen är utgifterna för ekonomiskt bistånd i Sverige cirka 10,5 miljarder kronor. Vilket kan jämföras med de drygt 20 miljarder som betalas ut via RUT och ROT-bidrag varje år. Undersökningar har indikerat att bidragsfusket med RUT och ROT bland privata företagare är betydligt mer omfattande än de fattigas fusk med ekonomiskt bistånd hos socialförvaltningen.

Struntar i urholkningen av Sverige

Nyligen avslöjades världens största läcka kring skattefusk. Rika mångmiljonärer har under åratal gömt enorma belopp och struntat i att göra rätt för sig. Storbanken Nordea anses vara en av huvudaktörerna kring gömmorna som har uppdagats i maktelitens skatteparadis Panama.

Om Sverige följer maktelitens skattefusk i Europa skulle drygt 12 procent av överklassen bedra svenska folket vilket motsvarar drygt ofantliga 1300 miljarder kronor. Nästan 400 miljarder mer än de totala utgifterna i Sveriges statsbudget 2016 som beräknas landa på drygt 934 miljarder. Nationalekonomer har varnat för att den ofantliga summan endast är toppen på ett isberg då det finns än fler skatteparadis och korruptionen mellan politiker och det privata näringslivet är omfattande.

Inte heller här vill Moderaterna och Anna Kinberg Batra agera. Istället vill man genomföra ytterligare skattesänkningar för de som tjänar mest på bidragsfusk och Panamakonton. Ej heller vill man göra några oanmälda hembesök hos resursplundrande företagare, den integritetskränkningen vill högerpartiet endast utsätta samhällets mest utsatta för.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se