NOTISER

Mordet på miljö- och urbefolkningsrättskämpen Berta Cáceres har utlöst kravaller och stora protester

HONDURAS | Mordet på miljö- och urbefolkningsrättskämpen Berta Cáceres har utlöst kravaller och stora protester. Hon sköts i sitt hem i torsdags. Hon hade stora internationella gruv- och vattenkraftföretag som motståndare, dessa gör allt för att tysta kritiker.

Hon ägnade sitt liv åt kampen för miljön och urfolkens rättigheter i Honduras. I torsdags sköts Berta Cáceres ihjäl i sitt hem i staden La Esperanza. Enligt vittnen så tog sig två män in i Berta Cáceres hem och sköt henne. Berta Cáceres hade innan dödsskjutningen anmält till polisen att hon hade emottagit dödshot.

Förra veckan på en presskonferens berättade Berta att fyra av urbefolkningen ledare mördats och att andra aktivister just nu utsätts för grova hot. Hon var en stark motståndare till företags upprepade miljörstöring, plundring av naturtillgångar och kränkning av urbefolkningens rättigheter i landet så hon var medveten om riskerna med sin kamp. Hon fick stora internationella gruv- och vattenkraftföretag som motståndare.

Stora protester och kravaller – stor ilska på gatorna
Nyheten om mordet har tagits emot med ilska av urbefolkningen och miljörörelsen i Honduras. Efter att nyheten kom ut i torsdags om hennes död drabbade demonstranter samman med kravallpolis i huvudstaden Tegucigalpa.

Nya protester har brutit ut i samband med en minnesstund för Berta Cáceres Över tusen personer hade samlats när Cáceres kista lämnades över till familjen, och många skanderade “Rättvisa!”. Frågan är om mordet på Berta någonsin kommer att lösas. Det finns för stora och starka krafter som har mycket att vinna på Bertas död.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

To Top