Kontakta oss

UTRIKES

Motivet: Högerterrorismen skulle skyllas på vänstern

Publicerat

den

Faksimil Youtube

HÖGERVÅLDET   13 personer dödades och över 200 skaddades i bombattentatet i München 1980. Nu 40 år senare har tyska myndigheterna presenterat att motivet till terrordådet var att gynna konservativa krafter genon att skylla bombningen på vänstern.

Terrordådet i mot oktoberfest i München 1980 var det blodigaste attentatet i Tyskland sedan andra världskriget. Den 21-åriga gärningsmannen Gundolf Köhler kunde snabbt identifieras bland de döda. I efterdyningarna av dådet slog polisutredningen fast att Köhler var ensam gärningsman, trots att vittnen på platsen sett honom tillsammans med andra personer strax innan dådet. Enligt polisen hade Gundolf Köhler inga politiska motiv utan agerade till följd av psykisk ohälsa. Idag 40 år senare visar det sig att den slutsatsen var fel.

Skulle missgynna vänstern

För drygt sex år sedan återupptog polisen utredningen och idag står det klart att Gundolf Köhlers terrormotiv var högerpolitiskt. Syftet med terrorattentatet var att bombningen skulle skyllas på vänsteraktivister och därmed gynna den konservativa regeringen i riksdagsvalet som hölls nio dagar efter attentatet.

False flag var högerns favoritmetod

13 människor dog och 211 skadades. Terrordådet i München inträffade nästan samtidigt som flera andra högerattentat och mord skakade flera europeiska länder. I flera fall har kopplingar mellan Natos hemliga arméer i Stay Behind-rörelsen kunnat bevisas. Syftet bakom de Nato-sponsrade terrordåden vat att gynna konservativa politiker genom att skylla terrorismen på vänstern. I Sverige har rörelsen bland annat utretts för sina eventuella delaktighet i mordet på Sveriges statsminister Olof Palme. Huruvida Gundolf Köhler var en del av Natos hemliga armé är för närvarande oklart. Vad som däremot står klart är att Gundolf Köhler var medlem i den förbjudna nazistiska sammanslutningen ”wehrsportgruppe Hoffmann” som i sin tur hade dubbelorganiserade medlemmar.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se