INRIKES

Nationalist försökte mörda två poliser i Norrköping

Posted on

NORRKÖPING Den ökände nationalisten häktades efter att ha misshandlat sin sambo. Under polisinsatsen försökte han döda två poliser.

Det var i fredags klockan 11.31 som polisen fick larm om en misstänkt misshandel på Idrottsgatan 72 i Ektorp utanför Norrköping. När polisen kom till platsen stod det klart att den misstänkte kvar i lägenheten med offret som var i behov av ambulans. Våldsmannen, som visade sig vara offrets sambo, vägrade samarbeta med polisen. När poliserna skulle ta sig in i lägenheten ska mannen ha försökt att ge sig på poliserna – bland annat försökte han hugga dem med kniv. Mannens våldsamhet ledde till en större polisinsats med förstärkningsvapen. Först klockan 14.39 meddelade polisen att situationen var under kontroll och att gärningsmannen hade gripits.

Ökänd nationalist

Nu kan Aktuellt Fokus avslöja att den häktade mannen är den politiskt aktive nationalisten Andreas Berglund. Berglund har häktats som misstänkt för grovt olaga hot, grov misshandel och två mordförsök.

Andreas Berglunds politiska bana började i hemstaden Helsingborg. I början av 2000-talet ingick han där i svansen kring den högerextrema organisationen Blood and Honour. Än idag stoltserar han med att han är nationalist och har synts på bland annat vit makt-konserter och har delat ut flygblad för det högerextrema partiet Alternativ för Sverige.

Så sent som i augusti förra året dömdes Berglund för brott mot knivlagen och snatteri.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se

 

Mest läst

Copyright © 2020-2021 - Aktuellt Fokus

Exit mobile version