Nazist från Försvarshögskolan bedrev krigsförberedelser i Sydafrika

Publicerad den

Skriven av

Lindström Erik

Lästid: 3 minuter

INRIKES | Förra veckan kunde vi rapportera om den kända nazisten Jonas Nilssons (fd Eckeskog) bråk med den rasistiska bloggaren ...

INRIKES | Förra veckan kunde vi rapportera om den kända nazisten Jonas Nilssons (fd Eckeskog) bråk med den rasistiska bloggaren ”Johan Björnsson” (fd Sorhne). Idag avslöjar Aktuellt Fokus att den kända nazisten, som även studerar på Försvarshögskolan har bedrivit krigsförberedelser med nazister i Sydafrika.

Jonas Nilssons tidigare engagemang har bland annat yttrat sig som aktivist i nazistiska Svenska Motståndsrörelsen. Men han har även varit skribent för en rad sajter med kopplingar till nazismen och radikalhögern, exempelvis nazistiska Svenskarnas Partis före detta nättidning, Realisten. Nyligen skrev han även för den fascistiska sajten Motgift.

I en debattartikel på Nyheter24 som publicerades på juldagen skriver nazisten om krig och fred i juletid under rubriken, ” ”En tanke av julefrid kan övervinna krig”.

Till Nyheter24 visar det sig att Jonas Nilsson inte har uppgett sina nazistiska åsikter. Istället beskrev Nilsson sig själv en student på Försvarshögskolan som är politiskt orienterad till libertarianismen.

När Aktuellt Fokus granskar Jonas Nilsson visar det sig att han självmant har åkt till Sydafrika för att enligt egen utsago bistå det grovt rasistiska partiet, AWB med krigsförberedelser. Även så kallade celluppbyggnader ska ha skett under resans gång.

AWB vill bland annat att Sydafrika ska återgå till Apartheid-systemet där den svarta befolkningen förtrycktes av den vita minoriteten och där vita och svarta var förbjudna att skaffa barn med varandra. Idag mer än 20 år efter apartheids fall anser flera medlemmar i AWB att de deltar i ett heligt krig. Resan pågick i ett halvår år 2008, med på resan deltog även fler medlemmar från Svenska Motståndsrörelsen. Enligt uppgifter inifrån den nationalistiska rörelsen ska Jonas Nilssons resor till Sydafrikanska rasister ha skett vid fler tillfällen men då utan medlemskap i SMR.

På Försvarshögskolan ser man inga problem

Jonas Nilsson studerade på Försvarshögskolans kandidatprogram till och med i fredags den 5 juni. Om han kommer gå kvar på skolan eller ej är för närvarande okänt då ingen ny registrering har skett hos CSN än. Försvarshögskolans kandidatprogram bär en särskild profil mot kriser och krig där man bland annat lär sig krigsvetenskap.

På försvarshögskolan ser man inga problem med att människor med Nilssons bakgrund tillåts studera krigsvetenskap.

När Aktuellt Fokus talar med Anneli Lindstedt, försvarshögskolans kommunikationschef får vi ett nej till svar på om man kollar upp människors bakgrund före antagning så att det inte rör sig om människor som har bedrivit krig, eller krigsförberedelser utomlands. Enligt Anneli Lindstedt grundar det sig på att programmet i sig skiljer sig från övriga Försvarshögskolan då det är ett civilt program vilket innebär att Försvarshögskolan måste tillämpa samma regler som alla andra lärosäten. När Aktuellt Fokus frågar om man även har samma åsikt när det gäller konservativa islamister som stödjer ISIS svarar Lindstedt ja.

– Vi kan inte kontrollera de antagnas åsikter säger Lindstedt.

Anser ni att det är lämpligt att människor med de här erfarenheterna och kopplingarna tillåts studera på Försvarshögskolan?

– Skulle någon antagen vara ett hot av något slag så är det en uppgift för Säpo eller polisen. Vi som lärosäte kan inte ta hänsyn till de antagnas åsikter.

AWB-medlemmar


Experten: ”Inget nytt med nazistresor till Sydafrika”

Enligt Helen Lööw som är docent i historia vid Uppsala universitet och internationellt erkänd som expert på nazism och fascism säger till Aktuellt Fokus att Sydafrika är intressant för svenska nazister av rent historiska skäl.

– De är intresserade av Sydafrika av historiska skäl, kontakterna med Sydafrika var intensiva under apartheitiden, både vad gäller nazister och fascistgrupper, men även ultrakonservativa fraktioner – det fanns till exempel stödorganisationer till stöd för regimen. Sydafrika var ett av modell länderna under efterkrigstiden, så det finns många gamla kontakter som ärvts från generation till generation.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Dela artikeln på sociala medier

Lindström Erik
Om skribenten:
Lindström Erik
Erik Lindström är en ekonomisk skribent med bred erfarenhet inom finans, marknadsanalys och affärsstrategi. Han har arbetat för flera ledande affärspublikationer och är känd för sin förmåga att förklara komplexa ekonomiska frågor på ett lättförståeligt sätt. Lindström har en magisterexamen i ekonomi från Stockholms universitet.

Lämna en kommentar