UTRIKES

Seger för antifascismen! Inget dansk nazistparti i folketingsvalet!

DANMARK| Det nazistiska partiet Danskernes Parti har inte lyckats samla tillräckligt många namnunderskrifter för att ställa upp i Danmarks riksdagsval.

Danskernes Parti bildades 2011 som en systerorganisation till den svenska nazistgruppen Svenskarnas Parti (SvP). Danskernes Parti skulle fungera som en städad parlamentarisk gren för våldsamma nazister i Danmark.

I Sverige har SvP gjort sig kända bland annat för attacken mot Showan Shattak och andra antifascister i Malmö 2014. Men medan SvP lades ned för två år sen, som ett resultat av en massiv antifascistisk mobilisering, har Danskernes Parti fortsatt sin verksamhet. Nu lider dock gruppen ett stort nederlag.

Enligt siffror från danska Social- och inrikesministeriet har nazisterna endast lyckats samla en bråkdel av de 20 109 namnunderskrifter som krävs för att ställa upp i val till Folketinget, rapporterar danska Modkraft. Även om Danskernes Parti så småningom skulle lyckas samla ihop nödvändigt antal underskrifter så krävs fortfarande att Social- och inrikesministeriet finner samtliga underskrifter giltiga.

Nästa val till Folketinget äger rum senast den 17 juni 2019.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

To Top