Kontakta oss

UTRIKES

Nazistisk terrorgrupp vill demonstrera mot homosexuella

Publicerat

den

FREDRIKSTAD| Under parollen ”Krossa homolobbyn” planerar det militanta nazistpartiet Nordiska Motståndsrörelsen en demonstration med udden riktad mot HBTQ-personer i norska Fredrikstad.

Norska polisen har beviljat NMR tillstånd för en demonstration i Fredrikstad den 29 juli. Enligt ansökan räknar nazisterna med att bli mellan 50-200 personer.

Nyheten om NMR:s demonstration har väckt farhågor om våld. Tidigare har NMR-aktivister gjort sig kända för att angripa antirasistiska demonstrationer och politiska meningsmotståndare med våld, något som Aktuellt Fokus har kunnat rapportera om ett flertal gånger. Det nazistiska partiet är idag Skandinaviens mest våldsutövande politiska grupp. När terroristforskaren Magnus Ranstorp beskriver nazistpartiet tvekar han inte att klassa NMR som en terrorgrupp.

– Det är definitivt en terrorgrupp. Dels vad det gäller ideologi, att man vill störta demokratin och införa ett nationalsocialistiskt styre, dels att man har paramilitära aktiviteter och vapengömmor. Tydligast blir det väl efter händelserna i Göteborg där tre individer med kopplingar till NMR skulle spränga flyktingboenden. De uppfyller rekvisiten för en terrorgrupp, säger Magnus Ranstorp till ETC.

Manar till motstånd

NMR:s planerade närvaro har upprört många människor. Som svar på demonstrationen har privatpersoner väckt frågan om att arrangera en pridemanifestation i stan samma dag. Vänsterpartiet Rødt har aviserat att de tänker demonstrera mot nazisterna. Samma tongångar har även hörts från delar av HBTQ-communityt.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons