INRIKES

Uppdaterad: Nazisträttegångens första dag inställd – nazisterna ljuger om frånvaron

UPPSALA | Bombhot och avvikande nazister kom att bli starten på den uppmärksammade rättegången i Uppsala som skulle ha inletts idag. Som Aktuellt Fokus tidigare kunde rapportera fick den första av de två planerade rättegångsdagarna mot aktivister från Svenska Motståndsrörelsen ställas in. De tre åtalade fanns nämligen inte på plats i rätten.  Alla tre dömdes därför till böter på 4000 kronor vardera av Uppsala Tingsrätt och en order om polishämtning av de åtalade gick ut.

På SMR:s hemsida skriver SMR att de tre åtalade var på plats i tingsrätten när bombhotet ringdes in och att de då trodde att det inte skulle bli några förhandlingar under dagen. Aktuellt Fokus kan nu avslöja att det är en lögn från SMR:s sida.

För det första var inga insläppta i tingsrätten när hotet ringdes in, något som Aktuellt Fokus reporter kunde bekräfta på plats. Ej heller fanns de vid ingången och ingen av advokaterna hade träffat dem under dagen. När sedan förhandlingarna skulle återupptas efter att hotet bekräftats som falsklarm ringde de åtalades jurister sina klienter men fick inga svar alls och därför avbröts förhandlingarna. Dessutom informerades alla på plats när området evakuerades att förhandlingarna skulle fortsätta samma dag, något de även informerade de direkt involverade i förhandlingarna.

Allt som allt så var över 80 uniformerade poliser i tjänst, detta utöver de civilklädda samt de ordningsvakter, tingsrättspersonal och jurister som alla infann sig, och SMR:s fördröjning för att få medieuppmärksamhet kostade stora summor för skattebetalarna. Hur länge polisen och Uppsala Tingsrätt kommer tillåta liknande politiska propagandaaktioner fortsätta på skattebetalarnas bekostnad är ännu okänt men än en gång visar högerextremisterna att de endast har sin organisations mediala intressen i åtanke.

UPPDATERING
Enligt polisens presstaleskvinna i Uppsala finns det inga rapporter om att någon av de åtalade var på plats i tingsrätten innan bomblarmet utlystes och dementerar därmed en av deras påståenden.

UPPDATERING 17:20
Tingsrätten har nu formellt beslutat att en tvångshämtning av polis för de tre åtalade nazisterna har utfärdats och om de undviker hämtningen så är ytterligare böter att vänta.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

2 kommentarer

2 Comments

 1. Amna

  2015-05-08 den 06:28

  Vet ni om det blir rättegång idag, fredag?

  • AktuelltFokus

   2015-05-08 den 06:30

   Då polisen har hämtat in de tre nazisterna så blir det rättegång, ja.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp