UTRIKES

Nio års fängelse för islamistisk terrorrekryterare

NORGE| Den norske islamisten Ubaydullah Hussain har dömts till nio års fängelse för att ha försökt rekrytera personer att strida för terrorgruppen Islamiska staten (IS)

Den norska rättsprocessen är unik – den 31-årige Ubaydullah Hussain är den första i Norden som åtalats och dömts för terrorrekrytering skriver BT.

Tingsrätten i Oslo dömde på tisdagen också en medåtalad 19-åring till fängelse i två år och tio månader. Efter att ha konverterat till islam rekryterade Ubaydullah Hussain honom att resa till Syrien för tjänst i IS:s terroristsekt.

19-åringen skulle resa över Sverige men greps på Landvetters flygplats sommaren 2015.

Åklagaren Fredrik G Ranke yrkade på tio respektive tre års fängelse för de två männen, som båda förnekade brott. De kommer sannolikt att överklaga.

Skicka människor till döden – stanna kvar i tryggheten
Under rättegången poängterade åklagaren att Ubaydullah Hussain utnyttjat sårbara och sökande unga män och sänt flera av dem i döden, medan han själv stannat kvar i Norge skriver Dagbladet.no.

Den norska säkerhetstjänsten PST spanade i fyra år på Ubaydullah Hussain som tidigare var frontfigur i den kontroversiella norska salafistiska gruppen Profetens Ummah. Han fälldes även för att bland annat ha hjälpt IS med pengar och utrustning.

Omkring 100 personer med norsk koppling har rest till Syrien på IS-resor, uppskattar myndigheterna.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se

Upp