INRIKES

NMR-nazisterna splittras – dråpdömd bankrånare bildar ny organisation!

Faksimil nassesvinen

INRIKES Splittringen inom Nordiska Motståndsrörelsen är nu officiell. Idag lanserade den dråpdömda bankrånaren Klas Lund en ny nazistorganisation som ska verka i både Sverige och Norge.

Klas Lund är en av Sveriges mest radikala nazistveteraner. 1986 dömdes Lund till fyra års fängelse för dråp. Med hjälp av kommunala lokaler och resurser bildade han den militanta nazistorganiationen Vitt Ariskt Motstånd 1990. VAM hade som mål och uppgift att skapa en nationalsocialistisk revolution i Sverige. Med hjälp av grova rån mot bank- och postkontor skulle VAM finansiera ”revolutionen”. År 1991 dömdes Klas Lund till sex års fängelse bankrån, i samma rättegång dömdes han även för att ha rånat polisstationen i Lidingö på ett stort antal pistoler. Efter VAM lades ned 1993 dröjde det bara några år tills Klas Lund började värva ungdomar till sin nya organisationen. 1997 bildade Lund Svenska Motståndsrörelsen som är samma organisation som NMR. Idag 2019 står det klart att Klas Lund sin tredje organisation, Nordisk Styrka.

Splittringen och bildandet av den nya organisationen innebär ett sargat NMR. Av allt att döma har NMR tappat den norska avdelningen, NMB. Flera tidigare tongivande medlemmar har lämnat NMR för Klas Lunds nya organisation, däribland ledaren för Nordiska Motståndsrörelsen i Norge, Haakon Forwald. I Sverige har flera andra ledande aktivister valt att bryta med Nordiska Motståndsrörelsen.

Aktuellt Fokus har pratat med flera personer med insyn i den svenska naziströrelsen. Enligt uppgift kan den nya nazistorganisationen komma att genomföra sin första utåtriktade verksamhet redan till hösten. Ett möjligt datum som uppges är den 9 november, det vill säga minnesdagen av Kristallnatten. Huruvida detta stämmer eller ej återstår att se. Vad som däremot står klart är att Sverige numera har två våldsamma och öppet militanta nazistorganisationer.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp