KLIMAT OCH MILJÖ

Norska partiledaren: ”Om Amazonas varit Notre Dame hade branden varit släckt”

Foto: Brage Aronsen/Rødt

REGNSKOGEN BRINNER   Samtidigt som bränderna fortsätter att rasa i Amazonas, riktar den norska partiledaren Bjørnar Moxnes en stenhård känga till världens miljardärer. ”Om Amazonas varit Notre Dame hade branden varit släckt för längesen”, säger han i ett uttalande.

Efter branden i Notre Dame stod miljardärerna på kö för att skänka miljonbelopp till katolska kyrkan. På drygt en vecka samlade ett hundratal kapitalister in otroliga 1,6 miljarder kronor för att bygga upp katedralen på nytt. När det gäller bränderna i regnskogen har miljardärerna inte skänkt något alls.

Regnskogen i Amazonas producerar drygt 20 procent av världens syre, vilket innebär att bränderna är ett hot mot hela jordklotet. Enligt officiella siffror har mer än 75 000 bränder rasat sedan 1 januari i år. Under söndagen släppte Nasa nya satellitbilder som visar enorma rökbildningar över de brasilianska delstaterna Rondonia, Mato Grosso och Amazonas.

Fokuserar på grundproblemet

Samtidigt som många människor skyller bränderna på Brasiliens president Bolsonaro anser det norska succépartiet, Rött, att frågan är betydligt djupare. Partiledaren Bjørnar Moxnes riktar istället blicken mot det ekonomiska systemet, det vill säga grundorsaken till de pågående bränderna.

“Förstörelsen av Amazonas handlar inte bara om en president. Det handlar också om ett ekonomiskt system som sätter kortsiktiga vinster framför människor och miljö. Det är också bränderna i Amazonas en påminnelse om.”, skriver Bjørnar Moxnes på Twitter.

Kapitalism bakom bränderna

Även om delar av skogsbränderna kan anses vara naturliga är majoriteten av bränderna det inte. Bara sedan förra året har antalet skogsbränder ökat med otroliga 83 procent. Anledningen till den enorma ökningen ligger i kapitalismen. Bränderna kan bland annat kopplas till jordbruksindustrin som kräver mer markytor för bland annat nötdjur och sojabönor.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp