INRIKES

NPM-relaterat vårdkaos skapar platsbrister i Norrbotten

VÅRDKAOSET| Efter ett möte vid 13-tiden tog man på Sunderby Sjukhus att sätta sig själva i stabläge då andelen lediga vårdplatser var knappt tio stycken lediga sängar. Det rapporterar Norrbottenskuriren.

Stabläge är inget ovanligt för sjukhuset. Under sommaren och hösten har det förekommit av och till. Utifrån Mattias Morin som är verksamhetschef på akutomhändertagande i Luleå och Boden verkar det inte vara bra för patienter eller arbetare.

– Ett stabsläge innebär att vi följer händelseutvecklingen noga. Om bristen förvärras ytterligare måste vi beordra ut sjuksköterskor på övertid för att kunna öppna ytterligare vårdplatser.

Det framstår som om kommunen är den felande länken. Man väljer helt enkelt att inte ta över vården från sjukhuset, vilket innebär att patienter blir kvar på sjukhuset.

– Vi har en förhoppning om at trycket kan lätta under kvällen. Vi har ett par patienter som möjligen kommer kunna skrivas, säger Mattias Morin.

Att patienter och arbetare ska drabbas av den nedåtgående spiralen som är den svenska vården kan vi tacka New Public Management och Lean-tänkandet. De som främst får lida är arbetare och patienter.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

To Top