INRIKES

Nu jagar polisen plankare istället för kriminella

Foto: Frankie Fouganthin

KLASSAMHÄLLET  Polisen i Göteborg kan inte garantera tryggheten i stadens arbetarområden på grund av resursbrister. Samtidigt satsar myndigheten befintliga resurser på att jaga människor som plankar i kollektivtrafiken.

Strax innan sommaren påstod polisen att myndigheten inte har tillräckliga resurser för att bekämpa otryggheten i arbetarområden. Påståendet kom efter att SVT uppmärksammade den öppna knarkhandeln i arbetarstadsdelen Bergsjön i östra Göteborg. Den organiserade brottsligheten i Bergsjön har gått så långt att kriminella har börjat kartlägga hur polisen rör sig med hjälp av drönare. Samtidigt ligger det kanyler och folierester efter heroinmissbruk helt öppet i centrum.

– Vi kan inte bedriva det arbete som vi behöver. De tar över gatan mer och mer. Jag tror att vi måste hitta sätt att komma åt dem på. Kanske inte genom att ta drönarna, men vi måste angripa de här gängen hårt, vilket vi inte har resurser till i dag, sa polismannen Mikael till SVT Nyheter Väst.

Jagar plankare istället för kriminella

Samtidigt som polisen påstår att dom saknar resurser mot den organiserade brottsligheten har myndigheten börjat satsa resurser på att jaga plankare på spårvagnen. Det uppger Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik, till Dagens Nyheter.

Enligt Västtrafik var det polisen som tog initivativ till att börja samarbeta med företagets biljettkontrollanter. Samarbetet ska ha pågått sedan flera månader och innebär att polisen har börjat planera sina rutter efter biljettkontrollerna under kvällar och helger.

– Det är inte så att polisen kommer vara med och kontrollera biljetterna. Det handlar om att samordna turerna så att vi är ute när polisen rör sig i samma område, säger Maria Björner Brauer till Dagens Nyheter.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp