INRIKES

Nu vill liberalerna privatisera sönder resten av svensk sjukvård

Foto: Pressbild Akademiska Sjukhuset

INRIKES  Stoppa resurserna till svensk sjukvård. Det kräver liberalerna på Svenskt Näringslivs tankesmedja, Timbro. Enligt Timbro kommer inte vårdkvalitén höjas om vården får mer resurser. Istället vill man göra svensk sjukvård till ett smörgåsbord för vårdkapitalister och privata försäkringsbolag.

Den liberala tankesmedjan Timbro säger blankt nej till S+MP-regeringens miljardsatsning på kortare vårdköer ute i landstingen. I en debattartikel i Aftonbladet skriver Timbros, Warda Fatih, att Sverige inte behöver fler utgifter för vården. Att spendera pengar på vården kallar hon för “ansvarslöst” och “ineffektivt”. Anledningen är för att Sverige  utvecklas demografiskt, det vill säga att svenskarna blir gamla.

“Den demografiska utvecklingen kommer innebära tiotals miljarder i underskott i svenska regioner om bara några år. Att i det läget kasta mer pengar på kömiljarder är inte bara ansvarslöst, det är också ineffektivt. Större resurser till vården har inte inneburit högre kvalitet.” skriver Warda Fatih.

Hänvisar till fifflare

När Timbro påstår att “större resurser till vården har inte inneburit högre kvalitet”, anger dom skandalbolaget Bosto Consulting Group som källa.

Boston Consulting Group blev kända i samband i med att skandalerna kring Nya Karolinska avslöjades medierna. Förra året avslöjade Dagens Nyheter att BCG hade fakturerat Karolinska universitetssjukhuset mångmiljonbelopp som saknade underlag. Totalt faktuerade konsultbolaget Karolinska på över en kvarts miljard kronor. Notan har skattebetalarna fått stå för, dels genom skattsedeln men också genom mindre resurser till vården.

Smörgåsbord för kapitalister

I debattartikeln argumenterar Timbro för att Sverige ska införa totalt försäkringsfinansierad sjukvård i privat regi. Enligt Timbro har massprivatiseringarna och utförsäljningarna i Sverige inte skett i tillräckligt stor omfattning, därför föreslår den liberala tankesmedjan “radikal privatisering”.

“Många har lyckats bättre än Sverige, inte genom större utgifter, utan genom privat försäkringsfinansierad vård. Sverige behöver en radikal privatisering, inte en ny kömiljard.” skriver Warda Fatih.

 

Stöd oberoende alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp