Kontakta oss

NOTISER

Ny sajt gör att allmänheten kan betygsätta polisen

Publicerat

den

polisinsats2
INRIKES
| Sedan tidigare har det inte varit några problem att betygsätta Arbetsförmedlingens bemötande, vårdcentralens effektivitet eller den lokala pizzerians snabbhet. Nu har hemsidan kommit som gör det möjligt för allmänheten att betygsätta polisen.

– Självklart ska även polisens arbete kunna betygsättas och recenseras, hur ska de annars kunna bli bättre säger Martin Fredriksson som är en av initiativtagarna bakom den hemsidan, Polisinsats.se

Det är totalt fyra olika kategorier som allmänheten kan få säga sitt om mötena med polisen. Punktlighet, service, bemötande och förtroende. Tanken bakom hemsidan är att skapa en öppen dialog mellan allmänheten och polisen. Men initiativtagarna vill inte stanna där, de vill även skapa en debatt om var våra skattepengar tar vägen.

– Med facit i hand vet vi att polisens organisation inte är speciellt effektiv. Många människor kan uppleva det som ett problem.

Hur tänker du då?

– Människor i allmänhet vill nog hellre att skattepengarna ska gå till en effektiv poliskår istället för en ineffektiv. Vi har fått se rätt många exempel de senaste åren där det har tagit väldigt lång tid för polisen att rycka ut i nödsituationer, ibland med förödande konsekvenser. Sen finns det ju mindre allvarliga saker som till exempel alla vardagsbrott som råkar bli bortglömda. Jag tror inte att folk gillar det där.

Men varför ska man betygsätta polisen?

– Varför inte? Det är ju som vilken myndighet som helst. Det bästa vore väl om vi kunde betygsätta alla myndigheter och de som styr dessa men än så länge har jag bara tid med polisinsats.se.

Polisen vill inte kommentera

Aktuellt Fokus ringde till polisen för att få en kommentar på hur man ser på hemsidan. En polisman som vi talar med men som inte vill framträda säger att han inte känner till hemsidan. Han tycker inte heller att han är representativ nog för att svara på frågan hur myndigheten ställer sig till att bli betygsatta.

På frågan om hur han själv ser på betygsättningen svarar han att allmänhetens recensioner med största sannolikhet inte kommer lyfta fram myndigheten speciellt positivt. Om det är en bra eller dålig idé att allmänheten kan få säga sitt vill polismannen inte svara på. I övrigt vill han inte kommentera det hela.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se