INRIKES

Nya skräcksiffror för Socialdemokraterna: Väljarna flyr till Vänsterpartiet

Foto: International Arctic Forum

INRIKES  Socialdemokraternas kraftiga högersväng har resulterat i väljarflykt. På bara ett år har närmare en halv miljon väljare lämnat partiet. Det visar nya färska siffror från SVT/Novus senaste väljarbarometer.

Januariavtalet skulle hindra Vänsterpartiet från att få inflytande över regeringspolitiken. Men det blev precis tvärtom. Vänsterpartiet har redan utnyttjat sin vågmästarroll genom att kräva mer pengar till välfärden och bättre hantering av kaoset kring Arbetsförmedlingen. Inflytandet över rikspolitiken är där oavsett vad JÖK-partierna tycker. Vänsterpartiets hårda linje har gett utdelning. Drygt 150 000 S-väljare har gått över till vänstern.

Det senaste året har Socialdemokraterna tappat över sju procentenheter i väljarstöd. Ett enormt väljartapp som placerar Socialdemokraterna på historiskt rekordlåga nivåer. I rena siffror innebär flykten att drygt 490 000 väljare har lämnat partiet det senaste året. I SVT/Novus nya väljarbarometer råder det inga tvivel, majoriteten av missnöjda S-väljare flyr vänsterut.

Kalldusch för Liberalerna

Ett parti som har all anledning till oro är Liberalerna. Partiledarbytet har inte inneburit någon önskad effekt. Istället har Liberalernas opinionssiffror fortsatt ligga under riksdagsspärren. Hade det varit val idag hade endast 3,5 % av väljarna lagt sin röst på partiet. En av förklaringarna är att väljarna inte vet vilket ben partiet ska stå på. Den upplevda ambivalensen i kombination med arbetarfientlig politik har gjort att förtroendet bara sjunker och sjunker.

Så ser ställningen ut

V – 10,4
S – 24,3
MP – 4,6
C – 8,7
L – 3,5
M – 18,3
KD – 6,1
SD – 22,6

Källa: SVT/Novus.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! ✌

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp