UTRIKES

Nyhetschef gripen i Istanbul – Twittrade negativt om regeringen


TURKIET| Nyhetschefen på den prokurdiska tv-kanalen IMC TV, Hamza Aktan, har gripits i sitt hem i Istanbul. Turkiets regimledare Erdogan anklagas för att göra allt i sin makt för att tysta kritiska röster.

Gripandet hänger ihop med saker som skrivits på hans Twitterkonto, uppger tv-kanalen. Aktan ska nu förhöras av polisen, som enligt tv-kanalen ska vara särskilt intresserade av inlägg han har delat under 2015.

Gripandet är det senaste i raden av angrepp på pressfriheten i Turkiet. Tidigare i veckan dömdes två journalister på den oppositionella tidningen Cumhuriyet till två års fängelse.

Förra helgen frihetsberövades den nederländska journalisten Ebru Umar verksam i Turkiet i ett dygn efter att ha skrivit kritiska kommentarer på Twitter om regimledaren Erdogan. Även journalister för Vice News har blivit gripna i Turkiet för att ha rapporterat för objektivt.

Förra året eldade den socialkonservativa regimen upp hatet mot landets minoriteter vilket resulterade i flera fascistiska attacker på framförallt kurder och armenier. Under kravallerna som bland annat skakade turistorter attackerades även flera tidningsredaktioner och fria mediekanaler.

Den socialkonservativa regimen har tidvis även blockerat flera hemsidor i Turkiet. Bland de drabbade återfinns en rad fria medier men framförallt så har regimen blockerat Facebook, Youtube och Twitter. Regimen försvarar sitt agerande genom att hävda att man agerar utifrån nationalism och att de egentligen motarbetar det luddiga begreppet, extremister.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

gillaffb

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp