INRIKES

Nyliberala utförsäljningar skapar protester i Eskilstuna

INRIKES Den S-ledda majoriteten i Eskilstuna vill ut stora delar av allmännyttan. Det har skapat stor oro för chockhöjda hyror och renovräkningar. För fjärde månaden gick eskilstunabor ut på gatorna och protesterade.

Beslutet att sälja ut kommunens gemensamma bostadsbestånd har föregåtts utan att någon från Socialdemokraterna, Moderaterna eller Centerpartiet hade samtalat med berörda hyresgäster. Totalt berörs 577 hushåll och det råder stort hemlighetsmakeriet från kommunens ledande politiker.  Kritiken mot utförsäljningarna har varit massiv från allmänheten. Idag hölls protester för fjärde gången på lika många månader. Aktuellt Fokus har pratat med vänsterpartisten Nathalie Söderberg som har varit en av de drivande i protesterna.

– Frågan är otroligt viktig för att det handlar om människors hem. Åtta av tio Viptorpsbor skulle inte ha råd att bo kvar om hyran höjs med 1000 kronor eller mer. Och vi vet av tidigare erfarenheter att när kommunen sålt ut allmännyttan till privata företag så smyger det sig på en renovering här och en renovering där. Och då ska man veta att det rör sig om ytliga renoveringar av kök och badrum, medan stammar och rör är i fortsatt dåligt skick. Efter det har hyrorna höjts med tusentals kronor, säger Nathalie Söderberg.

Hur är stämningen bland allmänheten i Eskilstuna just nu?

– Det puttrar i Eskilstuna. Den senaste tiden har vi sett protester både från socialarbetare som protesterar mot en omorganisering som drabbar deras brukare och från Viptorpsbor som organiserar sig mot utförsäljningarna. Det finns en känsla av att det är nog nu. Man tänker inte sitta tysta och titta på medan de styrande politikerna försvårar människors liv I Eskilstuna.

Hur har protesterna mottagits av de styrande i kommunen?

– Politikerna har varit ganska tysta. De är inte vana vid att människor inte ger sig. Det brukar vara en demonstration och så rinner det ut i sanden. Men inte den här gången.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp