Kontakta oss

KRÖNIKA

Osäkra jobb ger osäkrade arbetare

Publicerat

den

KRÖNIKA   Lagen om anställningsskydd (LAS) är ett rött skynke. Det är det faktiskt. Så enkelt är det. LAS är en av de få arbetsrättsliga bestämmelser vi har i det här landet som reglerar hur arbetsköpare kan bete sig. När utredningen om förändringar av LAS nu har läckt är det uppenbart i vems intresse dessa förändringar har varit. Och det är inte i svenska folkets och arbetarklassen intressen. Det var det nog heller ingen som väntade sig när det blev klart att en av punkterna i Januariöverenskommelsen handlade om hur LAS skulle förändras.

”Det ger arbetsgivarsidan överläge” konstaterade en spelat förvånad ordförande för fackförbundet Kommunal i SVT:s Agenda. Är det för mycket sagt att konstatera att detta ständiga hyckleri får en att vilja kräkas? Självklart ger det arbetsgivarsidan överläge. Det är hela poängen. De som drivit igenom att regeringen på sikt ska lägga fram en reform som inskränker arbetstagares rättigheter är ju Centerpartiet. Deras intresse i att gynna ett annat klassintresse än arbetsköparnas är naturligtvis obefintligt. Och det är helt rimligt. Sådana är spelreglerna. De som verkligen bör lastas för detta totala svek mot svenska löntagare är socialdemokratin och ledningen för LO-kollektivet.

Självklart bör arbetsmarknadens parter avgöra hur spelreglerna på svensk arbetsmarknad ska se ut. Men här har man varit lite luriga från socialdemokratins sida. Inskränkningarna av LAS kommer nämligen efter inskränkningarna av strejkrätten. Det innebär att socialdemokratin, svensk arbetarrörelses förmenta ryggrad, har gett bort det mest effektiva vapnet för fackföreningsrörelsen redan innan man genomför den värsta slakten på svensk arbetsrätt som genomförts sedan början av 1900-talet. Det oroande här är att pamparna i LO-kollektivet har gått med på detta. Troligen, för dumma tror jag trots allt inte att man kan säga att de är, fullt medvetet. De siktar säkert på att senare kunna gå vidare till PR-branschen. Trist att Corona-viruset kom och att Prime PR nu måste banta peronalstyrkan med 25 personer. LO-toppen lär se snopna ut just nu…

Jag minns en av mina första politiska manifestationer. Det handlade om visstiden. Jag visste såklart inte helt säkert vad visstid innebar. Men jag var en liten radikal parvel så jag visste att det var viktigt. Visstidsupproret skapades. Jag vill minnas att SAC Syndlikalisterna hade ett finger i den soppan. Men det jag minns bäst var deras paroll; ”Osäkra jobb ger osäkrade arbetare.” Det är något jag tror att man än idag borde tänka på. Eller som (om jag minns rätt) Bertholt Brecht skrev: ”Den som har insett sitt läge, hur ska han kunna hejdas? Ty dom besegrade idag blir dom segrande imorgon.”

Det politiska spelet kan vi faktiskt lämna därhän. Kommer Vänsterpartiet fälla regeringen med stöd av brunhögern bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som sedan kommer kunna driva igenom reformen själva efter ett nyval? Kanske. Men det är statsministern som utlyser nyval. Om en gammal ordförande för IF Metall blivit så korrumperad att han gör vad som helst för makten? Självklart. Det ligger i de socialdemokratiska generna att arbetarklassens intressen är ointressanta om det egna partiets intressen står i vägen. Men Löfven kanske är annorlunda, något som man bara kan spekulera i. Det intressanta, för att parafrasera. Jörn Svensson, är vem som tar ledningen och makten.

När Lasermannen härjade runt på 90-talet och försökte ha ihjäl invandrare till höger och vänster togs initiativet till en svensk generalstrejk. En arbetsnedläggelse för att visa riktigheten i parollen ”utan invandrare stannar Sverige.” Och Sverige stannade faktiskt. Under en kort period, förvisso. Men stannade gjorde det. Strejkvapnet finns faktiskt fortfarande kvar. Oavsett vad sossarna har sålt ut för regeringsmakten eller vad LO-toppen lovat Svenskt Näringsliv på deras gemytliga lunchmöten. För vet ni vad? Utan arbetare stannar Sverige. Utan vårdarbetare, lärare, fritidspedagoger, hemtjänstpersonal, hamnarbetare, spårvagns- och bussförare, stannar Sverige. Bokstavligen.

Jonas Lundgren
redaktionen@aktuelltfokus.se